Cerealele procesate nu aduc beneficii sanatatii! Inlocuiti-le cu cereale integrale

Oamenii care consuma mai multe cereale integrale isi imbunatatesc sanatatea, potrivit unui studiu prezentat la cea de-a XI-a Conferinta Europeana de Nutritie (FENS) din Madrid. Este vorba despre scaderea indicelui masei corporale, scaderea cantitatii de grasime abdominala si, in general, scadere in greutate.
  • Publicat:
Cerealele procesate nu aduc beneficii sanatatii! Inlocuiti-le cu cereale integrale
Cerealele procesate nu aduc beneficii sanatatii! Inlocuiti-le cu cereale integrale

Oamenii care consuma mai multe cereale integrale isi imbunatatesc sanatatea, potrivit unui studiu prezentat la cea de-a XI-a Conferinta Europeana de Nutritie (FENS) din Madrid. Este vorba despre scaderea indicelui masei corporale, scaderea cantitatii de grasime abdominala si, in general, scadere in greutate.

Profesorul Chris Seal de la Universitatea din Newcastle care a coprezidat simpozionul destinat cerealelor integrale la FENS a reliefat ca „majoritatea studiilor care se bazeaza pe observatie arata relatii de inversiune semnificative intre introducerea in alimentatie a cerealelor integrale si stimulii unor boli cardiace sau a unor forme de diabet. Cercetarea este in prezent pe cale sa releve exact modul in care alimentatia mai bogata in cereale integrale poate produce aceste efecte. Exista un anumit numar de functii in organism ce pot fi influentate in mod pozitiv si care in final conduc la beneficiile generale”.

Alimentatia cu cel putin 3 portii zilnice de cereale integrale (48 de grame) este asociata cu o reducere estimata intre 20-40%2,3 a riscului de afectiuni cardiace si a anumitor forme de diabet.

Cerealele integrale includ fibre, vitamine, minerale, antioxidanti si multi alti nutrienti reprezentand un pachet nutritiv complet ce confera beneficiile de sanatate mentionate. Numeroase tari au recomandat consumul de cereale integrale in strategiile lor de regim alimentar, datorita cresterii dovezilor asupra importantei inlocuirii cerealelor procesate cu cereale integrale, ca parte a unei diete sanatoase.

Odata cu cresterea ratei obezitatii, afectiunilor cardiace si formelor de diabet este important sa sporim gradul de constientizare al pasilor simpli pentru a creste alimentatia cu cereale integrale, de exemplu, prin introducerea in dieta a micului dejun cu cereale integrale.

„Simpozionul FENS, chestiuni legate de cerealele integrale: mecanism si noi priviri introspective”, a fost organizat de catre Forumul HEALTHGRAIN. Aceasta din urma este o asociatie in 2010 ca organizatie de urmarire a rezultatelor Proiectului Integrat HEALTHGRAIN din cadrul Programului Cadru 6 al UE – „Exploatarea bioactivitatii Cerealelor Europene pentru o nutritie imbunatatita si pentru beneficii aduse sanatatii”.

Citeste si: Nucile, lintea si ovazul, noile arme impotriva colesterolului

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Alimente periculoase in timpul dietelor
Alimente periculoase in timpul dietelor