Postul alimentar este cunoscut de mii de ani de către oameni și ținut cu diverse motivații, de la dimensiunea religioasă până la cea de menținere a sănătății sau de detoxifiere a organismului.
Important este ca alimentele pe care alegem să le consumăm să includă macronutrienți și micronutrienți într-o proporție adecvată necesarului caloric. În categoria macronutrienților întâlnim proteinele, glucidele și lipidele, iar în cea a micronutrienților, vitaminele și mineralele.
Postul ca regim poate reprezenta o restricție alimentară bine-venită pentru organism, cu condiția să alegem inteligent preparatele alimentare consumate în această perioadă.
Gravidele și mamele care alăptează au interdicție la post, pentru că alimentația lor nu trebuie să fie lipsită de nutrienți.
„De asemenea, pacienții care suferă de tuberculoză, diabet zaharat și boli metabolice, anemie, boli psihice, persoanele în vârstă nu ar trebui să țină post mai mult de 5 zile. Copiii și adolescenții nu ar trebui să țină post, deoarece sunt în perioada de creștere, când organismul are nevoie de minerale, vitamine și macronutrienți pentru a se dezvolta”, declară dr. Natalia Horobet-Rahota, medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice.
Potrivit medicului, dieta în timpul postului, dacă este bine echilibrată, poate asigura toți nutrienții de care avem nevoie. Prin urmare, trebuie să respecte raportul dintre principiile alimentare şi necesarul caloric individual calculat în funcţie de vârstă, sex, greutate, înălţime, activitate fizică.
Iată câteva recomandări în acest sens: