E vara din nou. Cat de mult am asteptat sa trecem la rochitele subtiri, la sandale si sa ne reluam vechile obiceiuri: petreceri pe malul marii cu prietenii, sa mancam salate de legume si de fructe si multa inghetata. Inghetata… Totusi, in fruntea clasamentului la categoria desert preferat s-a aflat, tot anul, nimeni alta decat ciocolata. Cu lapte, cu alune, cu biscuiti, cu nuci si caramel sau cu frisca… Toate te-au alintat si te-au facut sa te simti mai bine si de ce nu, mai frumoasa. Avem o veste buna: nu trebuie sa renunti nici in sezonul cald la ciocolata. Chiar si medicii indica sa o consumi. Ar fi ideal ca toata alimentatia ta din lunile de vara sa fie usoara. Chiar si deserturile. Fructe, shake-uri, parfait-uri, serbeturi, inghetata si, bineinteles, ciocolata cu fructe sau cu menta. Sortimentele estivale sunt diverse: au umpluturi din cirese, caise, piersici, zmeura, afine, capsune etc. Pentru un plus de racoare, incearca specialitatile cu iaurt. Pe langa faptul ca sunt mai usoare, au si mai putine calorii. Asadar, consuma ciocolata! Dar cu moderatie (tot medicul spune)! Doua, trei tablete pe zi sunt de ajuns pentru a potoli pofta de dulce. Mai ales daca sunt consumate la orele 11 dimineata si la
4 dupa-amiaza, cand glicemia scade simtitor. Ciocolata da o stare de bine, iar daca tii cont si de silueta rezuma-te la o bomboana sau la cateva lingurite de spuma de ciocolata si totul va fi OK.
Daca ar avea de ales intre ciocolata si sex, 34% dintre femei ar darui un orgasm… papilelor gustative. Aceasta parere este impartasita si de multe vedete, care isi permit din cand in cand un deliciu din cacao. Dupa opinia Aliciei Silverstone: „Ciocolata europeana e mai buna decat sexul”, iar actorul John Travolta duce la extrem placerea de a manca ciocolata: „Traiesc pentru ciocolata. Ea imi da cea mai mare placere posibila”. Il credem pe cuvant.
Acum incerca sa iti aduci aminte de cate ori ai primit de la sot sau iubit o ciocolata. Sa tot fie cateva kilograme in total, nu? In fond e un gest dragut ca el sa te ajute sa fii dulce la propriu. Dar te-ai gandit ca mai stie si altceva legat de acest desert? Ciocolata este un puternic stimulent erotic. Conform unui studiu efectuat de italieni, cele care consuma multa ciocolata au mai multa pofta de iubit. Si expertii de la Societatea Europeana pentru Medicina Sexuala sunt de parere ca femeile care mananca zilnic ciocolata au libidoul mai ridicat fata de cele care nu consuma. De asemenea, constituentii ciocolatei ajuta la scaderea tensiunii din perioada premenstruala. In proportie de 29%, barbatii americani sunt convinsi ca un cadou constand intr-o cutie de bomboane de ciocolata le creste semnificativ sansele pentru o partida de sex, iar 8% dintre americance ii aproba. Stiu ei ce stiu.
In antichitate, oamenii au observat ca untul de cacao le poate trata ranile, iar amestecul dintre cacao si praf de oase amelioreaza bolile de stomac.
Astazi, ciocolata neagra este considerata, datorita componentelor sale, un aliment complet. Ea contine proteine, lipide, glucide si minerale: calciu (faciliteaza dezvoltarea si protejarea sistemului osos si coagularea sangelui), magneziu (duce la buna functionare a inimii, sistemului nervos si a celui muscular), fosfor (mentine sanatatea sistemului osos), potasiu (mentine cantitatea optima de apa in corp). Substantele antioxidante, fierul si vitamina E au, de asemenea, roluri importante in stimularea cardiaca si musculara, in protejarea sistemului imunitar si, respectiv, a celulelor.
Inceputurile ciocolatei
Astazi banala, dar (trebuie sa recunoastem) mult dorita ciocolata se gaseste la tot pasul. In trecut insa, era un adevarat privilegiu savuratul minunii dulci, fiind rezervat in special suveranilor. Daca vrei sa multumesti cuiva pentru una dintre cele mai delicioase descoperiri ale omenirii, ar trebui sa te teleportezi cu 20 de secole inainte de Hristos, in padurile tropicale din zona Americii Centrale (locul originar al arborilor de cacao) si sa-i cunosti pe mayasi. Ei au avut inspirata idee de a crea un soi de ciocolata. Nu, nu te gandi ca era dulce sau cu alune. Pe atunci, se prepara din boabe de cacao pisate si prajite pe pietre incinse, cu apa, vanilie, piper, scortisoara sau anason si era apreciata pentru proprietatile ei nutritive, fortifiante si, nu in ultimul rand, afrodisiace. Mai mult, era considerata bautura sacra. Pentru a-ti face o idee despre cat de valoroase erau boabele de cacao trebuie sa stii ca se foloseau ca moneda de schimb, pentru a plati darile sau a cumpara sclavi.
CONSUMA CIOCOLATA NEAGRA
Silueta are de suferit atunci cand pofta de dulce se transforma in dependenta. Primul semnal este dat de aparitia nevoii de a consuma o intreaga ciocolata din cateva inghitituri zilnic. 100 g de ciocolata pot ascunde un numar mare de calorii, uneori echivalentul unui pranz. Nutritionistii recomanda precautie atunci cand vrem sa slabim, dar nu putem renunta pe parcursul regimului la ciocolata. De preferat ar fi sa se consume cea cu un continut crescut de cacao. Si talia persoanelor care sufera de diabet poate fi amenintata de ciocolata, pentru ca lipsa zaharului este compensata din plin de prezenta grasimilor. Mare grija!