Sfatul vine din partea expertilor americani de la Institutul de Medicina care au o recomandare de ultima ora in privinta aportului zilnic de vitamina D. Aceasta este secretata de organism in prezenta soarelui. Insa iarna, acesta este repetent la capitolul „intensitate”. De aceea, consumul de ciuperci, campioane in privinta continutului de vitamina D, devine necesitate.
Este binecunoscut faptul ca vitamina D este unul dintre sustinatorii sanatatii sistemului osos. Practic, este elementul care stimuleaza fixarea calciului in oase. In plus, orice deficit se traduce in riscuri majore pentru sanatate: de la infectii respiratorii, osteoartrita si pana la infarct, cancer si vaginite, cu risc de nastere prematura, la femeile insarcinate – iata tot atatea probleme cauzate de lipsa vitaminei D.
Pe fondul acestor riscuri, vin si informatiile medicilor americani de la Institutul de Medicina care, dupa un studiu de 2 ani, au facut publica noua doza zilnica recomandata. Este vorba despre 600 de unitati, triplu fata de recomandarile din 1997. Se stie ca organismul uman secreta vitamina D o data cu expunerea la soare.
Insa acesta este mai „zgarcit” cu prezenta in acest sezon. In aceste conditii, medicii americani redescopera importanta ciupercilor in dieta. Ei sustin faptul ca ciupercile sunt exceptia de la regula, avand in vedere faptul ca nu prea exista alimente care sa o contina in mod natural.
Expert in studiul vitaminei D, profesorul Michael F. Holick, de la Universitatea de Medicina din Boston este de parere ca „doza necesara de 600 de unitati poate fi asigurata prin dieta si expunerea la soare. Orice administrare de suplimente cu vitamina D trebuie facuta doar la sfatul medicului curant”.
Asadar, dupa festinul culinar de Sarbatori, cu multe carnuri si grasimi, o cura cu ciuperci este binevenita, mai ales ca reprezinta si surse excelente de proteine. Mai mult, expertii bucatari recomanda topingurile de ciuperci in cat mai multe mancaturi: paste, supe, sandvisuri sau omlete.
Nici o masa fara ciuperci!