Coarne – elixir al sănătăţii uitat. Ghid de utilizare

Natura este generoasă şi oferă prin fructe, legume, plante toţi nutrienţii de care avem nevoie să rămânem sănătoşi. Vă recomandăm o cură cu coarne, bogate în C.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Căutaţi în pieţe coarne – mici fructe roşii cu formă ovală, gust dulce acrişor. Sunt bune atât pentru o cură cu vitamina C din surse naturale, dar fructele astrigente pot ajuta şi în cazul problemelor intestinale precum diareea.

Cumva 2020 este un an al regăsirilor. Mulţi dintre noi, mai ales în perioada autoizolării la domiciliu când am început să gătim mâncare zi de zi, deodată ne-am amintit de copilărie. Şi măcar mental ne-am şi apropiat mai mult de ideea de natură. Unii s-au imaginat chiar mutându-se de la bloc la casă, la ţară şi construind propriile grădini şi livezi de la zero. Aşa mi s-a întâmplat şi mie. Şi m-am pierdut printre amintiri şi gusturile din copilărie. Mi-am tot sunat bunica să îi cer indicaţii pentru reţete în perioada aceea. Şi aşa am ajuns la coarne. Acele fructe mici, roşii, cu gust dulce acrişor – coapte de prin august până în octombrie. Şi bune chiar şi după ce dă prima brumă. Bunicii mei erau probabil singurii din sat la acel moment care aveau un corn, copacul care face coarne.

Coarnele – fruct şi medicament

Mulţi ani nu am mai dat de coarne prin pieţe, iar despre produse din coarne nici vorbă. Cornul din grădina bunicilor s-a uscat, iar propabil mai mult de zece ani le-am pierdut urma (şi gustul). Le-am regăsit însă din belşug în parcurile din Berlin, unde se pot consuma în voie, dar şi în piaţa Obor din Bucureşti. Sunt atât fruct cât şi medicament. Un elixir uitat care merită adus în actualitate şi în farfurii.

Cum se mănâncă coarnele

Fructele, bogate în vitamina C se pot consuma ca atare (cel mai indicat pentru a putea beneficia de toate calităţile nutriţionale), dar se pot pune şi la friptură (merge perfect cu carnea de porc de exemplu). Eu le-am încercat şi în iaurt alături de cereale. Din coarne se pot face diverse sosuri, dar şi jeleu sau gem. Chiar şi sirop de coarne puteţi face, că tot vorbeam despre amintiri din copilărie, când cea mai frecventă băutură dulci pentru copii era un pahar de apă de la fântână şi un strop de sirop. Iubitorii băuturilor alcoolice fac şi cornată (peste fructe se toarnă alcool şi zahăr – ca la vişinată) şi se lasă la macerat.

La ce afecţiuni sunt de folos coarnele – micile fructe astrigente

Coarnele sunt folosite şi ca adjuvant pentru diverse afecţiuni intestinale, dar şi împotriva febrei. Chiar şi florile de corn sunt considerate utile tratarea diareee şi a dezinteriei (se face infuzie).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult