„Colesterolul este o substanță esențială pentru organism atât timp cât este în limitele normale. Este prezent în toate celulele organismului” explică dr. Laura Panait, medic specialist medicina de familie, competența ultrasonografie generală . Am aflat de ce este important colesterolul, de câte tipuri este, dar și ce alimente sunt de folos pentru a scădea nivelul de colesterol rău.
CSÎD: Ce rol joacă colesterolul în organism?
Dr. Laura Panait: Iată câteva roluri:
CSÎD: Ce este colesterolul?
Dr. Laura Panait: Așa cum știm colesterolul este o grăsime care circulă prin sânge, legat de proteine, rezultând lipoproteine.
CSÎD: De câte tipuri pot fi lipoproteinele?
Dr. Laura Panait: Lipoproteinele pot fi:
cu densitate scăzută, LDL colesterolul, ”colesterolul rău” cunoscut ca și „cărăuș” al colesterolului în organism
HDL colesterolul, „colesterolul bun” care adună colesterolul în exces din organism, îl duce la ficat pentru a fi descompus și eliminat.
Trigliceridele sunt lipide stocate în celulele grase pentru a putea fi folosite drept energie la nevoie.
CSÎD: Colesterol crescut, cum îl scădem prin mijloace naturale?
Dr. Laura Panait: Colesterolul crescut este un inamic de temut al organismului. De aceea este important să respectăm câteva reguli de dietă, chiar și când avem valori normale. Aportul caloric nu trebuie să depășească necesarul zilnic echivalent greutății noastre și activităților depuse. Iată câteva reguli ale obiceiului alimentar de care trebuie să ținem cont: