De ce nu este indicată combinația carne + cartofi pentru diabetici. Cantitatea de carne permisă zilnic dacă ai diabet

Tipuri de carne pentru diabetici • Carnea grasă trebuie consumată cu moderație • Ce combinații alimentare sunt contraindicate
  • Publicat:
De ce nu este indicată combinația carne + cartofi pentru diabetici. Cantitatea de carne permisă zilnic dacă ai diabet
Foto: Shutterstock

Am voie să consum ocazional o friptură dacă am fost diagnosticat cu diabet? Iată una dintre întrebările persoanelor care suferă de cea mai frecventă boală de nutriţie, diabetul.

Carnea nu creşte glicemia, dar grăsimea favorizează rezistenţa la insulină. Așadar, trebuie alese sortimente cât mai slabe, carne macră!

Atenție la carnea tocată!

La cei mai mulţi pacienţi diagnosticaţi cu diabet, această afecţiune se asociază şi cu hipertensiune arterială, cu un nivel crescut al grăsimilor din sânge sau cu un nivel crescut al acidului uric.

Din această cauză, consumul de carne, în special de carne grasă sau carne tocată, prăjită este destul de problematic.

„Dacă pacienţii cu diabet îşi ţin sub control afecţiunile conexe, nu există restricţii majore în privinţa cărnii. Se poate consuma aproximativ 100 de grame de carne pe zi. Modul de preparare: copt sau fiert, nu prăjit în ulei”, spune dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.

Nu proteina din carne e problema, ci grăsimea

În diabet, problema nu o reprezintă proteina din carne, ci grăsimea. Aceasta creşte rezistenţa la insulină. Aşadar, ar trebui evitată!

Este mai uşor în privinţa cărnii de pasăre, deoarece grăsimea se găseşte imediat sub piele, deci e localizată.

În muşchiul de vită, de oaie sau de porc, grăsimea se află între fibre. Deci e imposibil de înlăturat. Acesta e motivul pentru care cantitatea de carne roşie trebuie redusă.

Combinația alimentară dezastruoasă pentru diabetici

În plus, lângă o friptură preparată la cuptor fără ulei, evitaţi o combinaţie dezastruoasă.

„Este de preferat să se evite combinaţia din proteinele animale din carne şi amidonoase, glucide, chiar dacă sunt glucide integrale, pentru că procesul de absorbţie a alimentelor nu se mai face corespunzător”, spune dr. Andreea Dragomirescu, medic nutriţionist.

O singură alternativă e permisă. Pentru cei care vor să consume carne, cea mai bună alegere este ca ea să fie consumată cu legume.

Este vorba despre alăturarea dintre carnea la cuptor şi salate generoase cu puţin ulei de măsline şi la fel de puţin oţet natural. Lângă o carne fiartă puteţi adăuga pentru gust un sos cu hrean, ulei de măsline şi oţet.

O friptură la cuptor se asociază corect şi cu mazăre, fasole verde sau ciuperci, peste care e indicată zeama unei lămâi. În felul acesta veţi reuşi şi să slăbiţi, obiectiv esenţial în controlarea diabetului.

„Prin slăbire, prin alimentaţie mai săracă în lipide, rezistenţa la insulină scade și atunci diabetul zaharat se ameliorează”, spune medicul endocrinolog.

Astfel, pacienţii pot să îşi reducă doza de insulină, la recomandarea medicului, şi îşi vor controla boala doar prin dietă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult