Ne plictisim repede. Chiar şi în bucătărie. Şi nu ne temem să experimentăm.
Culinar e simplu, pentru că astăzi călătorim mult, cumpărăm mult şi accesăm mult conţinut on line delicios sub sigla “uşor de preparat la tine acasă”.
Supermarketul e un fel de Babel alimentar aşa că putem să liniştiţi aplecăm papilele la trendurile care vor domina lumea aromelor în 2015.
Noi nu avem statistici culinare prea avansate, însă dacă aruncăm o privire asupra celor americane, descoperim că jumătate dintre aceştia sunt deschişi experimentelor culinare, iar 82 la sută sunt dispuşi să încerce noi arome.
Iar experţii lor ne semnalează care sunt aromele şi combinaţiile de ingrediente după care se va da în vânt piaţa.
Să nu spuneţi că se întâmplă numai acolo la ei din moment ce marile magazine de la noi adăpostesc generoase legume şi fructe din America de Sud, delicatese europene, sosuri exotice din îndepărtata Asie şi peşti oceanici de strecurat în preparate care ar face ziua mai gustoasă oricărui pământean. Aşadar, în 2015 se vor purta următoarele arome!
Mulţi români au depăşit stadiul culinar “mâncare tradiţională”. Îl adoră încă, dar nu ratează ocazia de a încerca mai mult decât sarmale şi ciorbă. Lor şi amatorilor de gusturi extreme le spunem că la mare modă va fi mâncarea thailandeză. Sosul sriracha din ardei iute va deveni extrem de popular, fiind vârful de lance al gustului “dulce-picant”. Acestui sos i se alătură ciocolata fierbinte mexicană şi margarita cu ardei iute.
Coreenii stau la baza acestui trend cu a lor chimchi, care promovează alimentele fermentate. Ştim deja că fermenţii activi naturali sunt foarte sănătoşi, iar murăturile româneşti nu mai au nevoie de nicio prezentare. Dar ce spuneţi de varză fermentată cu piper, usturoi, ghimbir şi praz? Bun, bun pe lângă o friptură de curcan.
Al cincilea gust de bază sau umami a fost dezvoltat acum o sută de ani de un chimist japonez. Este gustul acidului glutamic, cel care se găseşte în tăiţei şi în gustările pe bază de alge. Deşi umami este contestat, unele voci susţin că ar fi sănătos pentru că dă gust mâncărurilor fără să fim nevoiţi să adăugăm multă sare.
Dacă vă place afumătura, trebuie să ştiţi că gustul acesteia va putea fi regăsit şi în sucuri, băuturi spirtoase şi bere. Iar trendul se pare că favorizează lemnul de stejar, a cărui aromă va fi degustată şi în combinaţie cu merişoare sau miere în sucuri.
Aromele Orientului Mijlociu şi cele ale Africii sale devin din ce în ce mai poplar în restaurantele lumii. Sumacul, zatarul, coriandrul şi cardamomul sunt astăzi la mare concurenţă cu cele din Asia şi bazinul Mediteranei.