Condimentul pe care majoritatea românilor îl evită, dar care face adevărate minuni pentru organism

  • Publicat:
Condimentul pe care majoritatea românilor îl evită, dar care face adevărate minuni pentru organism

În lumea gastronomiei există o largă diversitate de condimente care nu numai că adaugă gust și culoare mâncărurilor, ci aduc și numeroase beneficii organismului. În acest context, una în special se remarcă datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antioxidante. De asemenea, a fost utilizată de mii de ani în cultura indiană pentru proprietățile sale medicinale. Condimentul cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante despre care vorbim este turmericul.

Turmericul este un condiment originar din sud-estul Asiei și este cultivat în principal în locuri precum India, Sri Lanka, Indonezia, China și Myanmar.

Face parte din familia ghimbirului și, în formă de condiment, poate fi ușor recunoscută datorită culorii galben-portocalii intense.

Un studiu realizat de The American Journal of Geriatric Psychiatry a descoperit că planta conține curcumină, un compus chimic cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Rezultatele cercetării au arătat că adulții care au consumat 90 de miligrame de curcumină pe zi timp de 18 luni au prezentat o îmbunătățire notabilă a memoriei, ceea ce o face un aliat cheie în prevenirea declinului cognitiv.

În același timp, proprietățile sale antiinflamatorii intervin în procesele corpului și inhibă activitatea moleculelor și enzimelor legate de procesele inflamatorii.

De asemenea, acționează ca antioxidant în fața radicalilor liberi, ceea ce poate preveni stresul oxidativ care afectează celulele. Astfel, având un dublu efect, funcționează în prevenirea bolilor precum diabetul și cancerul, printre altele.

Beneficiile consumului de turmeric

În plus față de a oferi organismului antioxidanți și substanțe antiinflamatorii, turmericul are o gamă largă de nutrienți, inclusiv:

  • Vitaminele C, E și B: sunt esențiale pentru întărirea sistemului imunitar, îmbunătățirea metabolismului, îngrijirea pielii și a părului. 
  • Minerale: furnizează fier, calciu, magneziu, potasiu, care nu sunt produse de corpul uman și trebuie să fie consumate. Acestea sunt esențiale pentru sănătatea oaselor, a musculaturii și a celei cardiovasculare. 

Turmericul stimulează, de asemenea, producția de bilă ceea ce se traduce într-o digestie mai bună și poate contribui la reglarea nivelurilor de zahăr în sânge, ceea ce poate preveni diabetului.

CITEȘTE ȘI: Carmen Brumă, adevărul despre turmeric. Care este cel mai mare beneficiu al său: ”Trebuie să ai grijă”

Urmărește CSID.ro pe Google News