Conf. Dr. Elisabeta Bădilă: Reguli de alimentație și de hidratare pentru pacienții hipertensivi

Netratată corespunzător hipertensiunea arterială pune viața pacientului în pericol. Tratamentul medicamentos nu trebuie întrerupt sau modificat fără acordul medicului.
  • Publicat:
Conf. Dr. Elisabeta Bădilă: Reguli de alimentație și de hidratare pentru pacienții hipertensivi
Conf. dr. Elisabeta Bădilă explică ce reguli de alimentație trebuie să respecte pacienții hipertensivi

Hipertensiunea arterială este o afecțiune care trebuie diagnosticată cât mai recent de la instalarea ei. Tratamentul medicamentos recomandat de medicul cardiolog alături de un stil de viață echilibrat, odihnă, hidratare, mișcare, păstrarea greutății corporale în limite optime, un regim alimentar sărac în sare, grăsimi animale sunt esențiale pentru păstrarea sănătății. Conf. Dr. Elisabeta Bădilă, medic primar cardiolog, secretar al Societății Române de Cardiologie explică câteva reguli privind alimentația pacientului hipertensiv.

CSÎD: Ce alimente și băuturi trebuie să conțină dieta unui hipertensiv?

Conf. Dr. Elisabeta Bădilă: Creșterea consumului de fructe și legume are multe efecte pozitive și în cazul pacienților hipertensivi contribuie la menținerea și creșterea echilibrului imunitar și favorizează efectul hipotensiv al medicamentelor.

Dieta popoarelor din jurul Mării Mediterane menține (și) tensiunea arterială la cote optime

CSÎD: Dacă ar fi să menționați o dietă anume, care ar fi cea mai potrivită pentru pacienții hipertensivi?

Conf. Dr. Elisabeta Bădilă: Dieta mediteraneeană bazată pe legume, fructe, pește, fibre, cereale integrale, lactate sărace în grăsimi, nuci, semințe, ulei de măsline este recomandată. Se recomandă în plus un aport redus de sare și un consum echilibrat de lichide, apă în primul rând, ceaiurile din plante.

Beți suficientă apă și ceaiuri din plante pentru a menține tensiunea arterială la cote optime

CSÎD: De ce este important să ne hidratăm atunci când avem probleme cu tensiunea arterială?

Cond. Dr. Elisabeta Bădilă: Deshidratarea poate determina modificări potențial periculoase ale tensiunii arteriale, determinând-o să urce sau să coboare. Deshidratarea poate provoca tensiune arterială scăzută datorită scăderii volumului sanguin. Când tensiunea arterială scade prea mult, organele nu vor primi oxigenul și nutrienții de care au nevoie. Persoana respectivă poate intra în șoc.

Pe de altă parte, deși este nevoie ca fenomenul să fie mai mult cercetat, deshidratarea poate duce la o creștere a tensiunii arteriale datorită acțiunii unui hormon numit vasopresină. Vasopresina este secretată atunci când există o cantitate mare de lichid (sau nivel de sodiu) în sânge sau când volumul de sânge este redus. Ambele lucruri se pot întâmpla când pierzi prea mult lichid. Ca răspuns, atunci când sunteți deshidratat, rinichii reabsorb apa, iar aceasta nu trece în urină. Concentrații mari de vasopresină pot provoca constrângerea vaselor de sânge. Aceasta poate duce la creșterea tensiunii arteriale.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult