Julie Upton este un nutriţionist cu o experienţă de mai bine de 20 de ani care a lucrat cu o mulţime de persoane, inclusiv gravide, copii, sportivi amatori sau de performanţă, adulţi obezi sau supraponderali ori vârstnici mărturiseşte că există 6 principii de bază, care nu se demodează niciodată, pe care ar fi vrut să le identifice mai demult.
Studiile arată că oamenii au tendinţa de a mânca mai mult, dacă ei consideră că mâncarea e sănătoasă. Cei cu probleme de greutate consumă produse de calitate. Din jurnalele alimentare Julie Hapton a aflat că oamenii mănâncă multe fructe şi legume, proteine, grăsimi sănătoase şi carbohidraţi de calitate. Care e concluzia? Mănâncă prea mult! Porţiile oricum sunt prea mari, e uşor să te supraalimentezi fără să realizezi. Şi hrana sănătoasă îngraşă, dacă e prea multă. Dacă vă regăsiţi în aceste probleme, atenţie mare la cât mâncaţi.
Alimentaţia corectă este o călătorie lungă, unde nu puteţi trişa. Juie spune că, din punctul de vedere al nutriţionistului, toţi oamenii trişează, la un anume punct. Însă nu e o tragedie dacă ”derapajele” sunt controlate. Cei atenţi la cât mănâncă vor putea reveni rapid, chiar şi după o perioadă de ”trişare”. Bolile de inimă sau diabetul de tip 2 nu apar dacă ai exagerat o perioadă scurtă, ci pentru că ai renunţat să te preocupe stilul sănătos de viaţă, iar dacă nici nu faci mişcare sau fumezi, e şi mai grav.
Ştiai că iei cel puţin 200 de decizii alimentare zilnic? Dacă laşi aceste alegeri la voia întâmplării, te privezi de puterea decizională şi e posibil să mănânci mai mult. Un plan te va limita şi îţi va testa ambiţia. Un nou studiu a apărut şi se concentrează pe deciziile alimentare şi cum să luăm în calcul cele mai sănătoase variante, ca voinţa să se păstreze pe durata întregii zile. Pentru a reuşi asta, iată ce recomandă cercetătorii: dormiţi corespunzător. Dacă nu aveţi suficiente ore de somn, vă slăbeşte voinţa şi sunteţi mai predispuşi la alegeri alimentare proaste. Păstraţi curăţenia în bucătărie, iar la vedere ţineţi ce e mai sănătos.
Potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), aproximativ 90% dintre americani nu consumă porţia zilnică recomandată de fructe şi legume, adică 2 măsuri de fructe si 3 măsuri de legume pe zi.
Un meniu bogat în vegetale va aduce un aport de fibre şi vitamine şi va ţine foamea în frâu.
Indiferent ce plan alimentar urmezi, străduieşte-te ca jumătate din fiecare porţie pe care o consumi să fie ocupată de vegetale. Sunt acceptate şi variantele la conservă.
Specialiştii spun că mai bine de jumătate din populaţia americană foloseşte suplimente alimentare, însă nu există suficiente dovezi că îmbunătăţesc sănătatea, ci dimpotrivă! În unele cazuri, pot creşte riscul de boală. Nutriţionistul spune că, în toată cariera, s-a confruntat cu multe suplimente catalogate miraculoase, care sporesc energia, te scapă de grăsimea abdominală, îţi menţin creierul în formă şi poate chiar vindecă anumite boli cronice. Întrucât fabricanţii nu au obligaţia de a dovedi eficacitatea înaintea vânzării suplimentelor, nu există o garanţie a eficienţei lor. Este mult mai indicat să te îndrepţi spre legume şi hrană sănătoasă, care îţi oferă nutrienţi adevăraţi.
Ultima modă este să mănânci fără carbohidraţi. Julie Upton spune că a învăţat de-a lungul anilor că acest stil alimentar este greu de urmat, întrucât organismul îşi cere zilnic porţia de carbohidraţi.
Contează calitatea lor. Cei din prăjituri şi sucuri nu sunt la fel cu cei din fasole şi orez brun. Bucură-te de carbohidraţii integrali din fructe, legume, cereale integrale pentru a trăi mai mult şi a avea o greutate normală.