Organismul se bazează pe o nutriţie adecvată pentru a funcţiona, ceea ce presupune şi respectarea meselor principale ale zilei. Uneori pierderea apetitului, bolile, administrarea medicamentelor, dieta sau tulburările de alimentaţie au un efect negativ asupra consumului de alimente. Fără nutrienţii din alimente, corpul nu are suficientă energie pentru a-şi îndeplini funcţiile necesare pentru menţinerea sănătăţii. În timp se poate deteriora, iar în cele din urmă poate înceta să mai funcţioneze corect.
Scăderea greutăţii
Caloriile sunt o măsură de energie şi corpul tău are nevoie de un anumit număr în fiecare zi pentru a îndeplini funcţiile de bază. Atunci când caloriile de care corpul tău are nevoie depăşesc consumul de calorii propriu-zis, se produce scăderea în greutate. A nu mânca pentru o perioadă lungă de timp cauzează pierderea în greutate extremă şi nesănătoasă. În conformitate cu Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, un indice de masă corporală sub 18,5 este considerat subponderal. Subponderiul prezintă riscuri pentru sănătate asociate cu un sistem imunitar slăbit. Amenoreea sau absenţa menstruaţiei pot apărea în aceste cazuri.
Hipoglicemia
Hipoglicemia sau scăderea zahărului din sânge are loc atunci când nivelul glucozei din organism scade. Alimentele cum ar fi pastele, fructele şi orezul conţin cea mai mare cantitate de glucoză. Corpul tău stochează glucoza la nivelul ficatului. Atunci când nu mănânci suficient, determini corpul să epuizeze aceste depozite din ficat, ducând la apariţia hipoglicemiei. Ameţelile, durerile de cap şi senzaţiile de leşin sau episoadele de leşin efectiv sunt toate simptome ale hipoglicemiei.
Deficienţe de vitamine
Vitaminele absorbite din alimente previn apariţia bolilor, susţin creşterea şi dezvoltarea, dar şi funcţiile primare ale organelor. Deficienţele de vitamine sunt un efect secundar periculos la lipsa de mâncare în conformitate cu nevoile corpului, mai exact, mâncatul haotic. Vitamina A, găsită în spanac, morcovi şi lapte susţine sistemul imunitar şi funcţiile acestuia. Fără o cantitate suficientă de vitamina A, sistemul imunitar al organismului tău va slăbi considerabil. Potrivit Institutului Naţional de Sănătate, orbirea pe timp de noapte este unul dintre primele semne ale deficienţei de vitamina A. Vitaminele B joacă şi ele un rol esenţial în numeroasele funcţii ale corpului. Potrivit Societăţii Americane pentru Cancer, deficienţa anumitor vitamine B poate determina dezvoltarea anemiei, depresiei, infecţiilor respiratorii şi creşterea/dezvoltarea slabă la copii. Nivelurile de calciu şi fosfor sunt reglementate de vitamina D, iar deficienţele pot contribui la apariţia osteoporozei şi la hipertensiunea arterială.
Deficienţe electrolitice
Electroliţii se epuizează pe măsură ce corpul tău se confruntă cu senzaţia de foame. Hipokaliemia sau potasiul scăzut pot provoca tulburări de inimă şi spasme musculare. O lipsă de calciu poate provoca de asemenea probleme cardiace şi furnicături la nivelul feţei şi extremităţilor. Masa osoasă va scădea în cele din urmă. Confuzia şi slăbiciunea muşchilor sunt simptome comune ale hiponatremiei sau sodiului scăzut. Toate deficienţele electrolitice pot pune viaţa în pericol dacă sunt lăsate netratate.
Concluzia ar fi că, pentru a funcţiona corect, corpul tău are nevoie de o alimentaţie sănătoasă. Privarea de anumiţi nutrienţi – fie pentru că mănânci haotic, fie pentru că ai vrea să slăbeşti – poate avea consecinţe dezastruoase pentru sănătatea ta!