Bautura extrem de populara si preferata bucatariilor europene si mediteraneene, vinul este un produs gasit in multe varietati, in functie de sol, de clima si de cultura din care face parte. Virtutile sale terapeutice sunt recunoscute, insa se recomanda consumul moderat.
Din cauza conditiilor economice actuale si a scaderii profiturilor, noii consumatori devin mult mai atenti pe ce isi dau banii. Impulsul de moment in fata raftului de vinuri a fost inlocuit de o atitudine moderata, rationala, consumatorii fiind mai putin spontani, ei informandu-se in prealabil in legatura cu ce urmeaza sa cumpere.
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania recomanda consumul moderat de vin si anume:
Un pahar cu vin pe zi (15 grame de alcool consumate in fiecare zi). Consumat in cantitati exagerate si prea des, el poate deveni un dusman deosebit de periculos, cu consecinte grave asupra starii de sanatate.
In cantitati mari alcoolul reduce capacitatea de concentrare si atentia, incetineste activitatea cerebrala si intarzie reflexele. El contribuie la accidente rutiere, casnice etc.
Se stie ca alcoolul nu face casa buna niciodata cu medicamentele, oricare ar fi tipul acestora. Motivul este simplu. Alcoolul este metabolizat in ficat si poate interactiona cu substantele medicamentoase in mod nedorit sau functie de cantitate, fatal. Combinatia dintre somnifere si bautura este periculoasa si ea.
Un alt beneficiu al consumului moderat de vin este scaderea colesterolului LDL – vinul rosu scade colesterolul LDL (colesterolul „rau”) prin flavonoidele pe care le contine si creste nivelul colesterolului HDL (colesterolul „bun”).
Sucul de struguri si vinurile fara alcool nu scad nivelul colesterolului LDL (colesterolul “rau”), in comparatie cu vinul rosu.
O atentie deosebita trebuie acordata calitatii vinurilor consumate. Obligatoriu trebuie evitate vinurile contrafacute. Daca excesul de vin natural afecteaza sanatatea, imaginati-va ce efect dezastruos pot avea vinurile contrafacute asupra organismului.
Cum ne dam seama daca un vin este contrafacut: recipientul nu trebuie sa fie de plastic, pe eticheta trebuie specificat clar cuvântul “vin”. In plus, trebuie sa nu cumparam bauturi foarte ieftine, deoarece facem rabat de la calitate. Concentratia alcoolica trebuie sa provina in exclusivitate din fermentatia zaharurilor naturale.