Cât de multe proteine consumi – şi sursa acestora – ar putea să-ţi afecteze durata vieţii, sugerează un studiu publicat în JAMA Intenal Medicine. Noua analiză condusă la Massachusetts General Hospital arată că persoanele care consumă foarte multe proteine animale prezentau un risc mai crescut de deces decât cel mediu, în special dacă optau pentru carnea roşie în locul peştelui şi a cărnii de pui. În schimb, cei care au consumat o dietă care are la bază proteinele vegetale prezentau un risc mai redus.
Studiul a colectat date de la două alte cercetări anterioare în care sunt implicaţi mai mult de 130 de mii de participanţi monitorizaţi timp de 26-30 de ani. În medie, aceştia consumau aproximativ 14% din calorii din proteine animale, iar 4% din proteine vegetale. În acest timp, mai mult de 36 de mii dintre ei au murit.
După ce au fost luate în calcul stilul de viaţă şi alţi factor de risc, cercetătorii au aflat că subiecţii care consumat cel mai mult proteine animale – carne roşie , ouă sau lactate – prezentau un risc crescut de deces. Pe de altă parte, cele care au consumat mai puţine proteine animale şi au optat pentru cele vegetale – cereale, paste, fasole, nuci şi leguminoase – prezentau un risc redus.
Cu toate acestea, studiul atrage atenţia că riscul crescut de deces se aplică doar la persoanele care prezentau cel puţin un factor al unui stil de viaţă nesănătos. Astfel, persoanele care beau mult alcool, care sunt supraponderale, fumează sau nu practică activitatea fizică sunt susceptibile de a avea un risc de deces crescut în caz de consum excesiv de proteine şi de grăsime.
Autorii studiului subliniază că, pe lângă stilul de viaţă, şi tipul de crne consumată a jucat un rol important.
„Când ne-am uitat mai îndeaproape la date, am constatat că grupul de persoane cu un stil de viaţă nesănătos a consumat mai multă carne roşie, ouă şi produse lactate bogate în materii grase, în timp ce grupul de persoane cu un stil de viaţă sănătos consumă mai mult peşte şi carne de pui.”, a dezvăluit Mingyang Song, cercetător la Massachusetts General Hospital şi coordonatorul studiului.
Proteinele cu cel mai mare risc se găsesc în carnea roşie, inclusiv în carne de vită şi de porc.
Deşi acesta este cel mai mare studiu de până acum care compară efectele a diferitelor tipuri de proteine asupra sănătăţii, rezultatele confirmă ceea ce mulţi experţi din domeniul sănătăţii spun de zeci de ani. Experţii recomandă o dietă pe bază de legume, cereale, nuci şi leguminoase carne de pui şi peşte în locul cărnii roşie.
Persoanele care consumă mai puţină carne au rate mai mici ale bolilor de inimă sau diabetului de tip 2. Nu trebuie să urmezi cu stricteţe un regim vegetarian pentru a evita aceste riscuri, ci să adopţi câteva obiceiuri sănătoase. Introdu mai multe leguminoase în dieta ta (mazăre, năut, fasole sau linte).
Pentru cei care încearcă să reducă riscul de deces prin înlocuirea proteinelor animale cu cele de vegetale iată câteva informaţii nutrţionale de interes.
Înlocuind doar 3% dintre caloriile din proteine animale cu proteine vegetale persoanele monitorizate au redus riscul de deces, mai ales dacă înlocuiau carnea roşie procesată. Cei care au înlocuit 3% din aportul de proteine din carne roşie au prezentat un risc de deces cu 34% mai mic, în cazul celor care au înlocuit ouălele cu proteine vegetale riscul a scăzut cu 19%, în timp ce subiecţii care au înlocuit 3% din cantitatea de carne neprocesată şi-au redus riscul cu 12%.
„Înlocuirea proteinelor animale cu cele vegetale, mai ales în cazul cărnii roşii, are beneficii substanţiale pentru sănătate”, punctează coordonatorul studiului.