Consumul regulat de avocado reduce riscul femeilor de a face diabet

Un nou studiu publicat în Jurnalul Academiei de Nutriție și Dietetică sugerează o posibilă asociere între consumul de avocado și riscul diminuat de a face diabet.
  • Publicat:
Consumul regulat de avocado reduce riscul femeilor de a face diabet

Pentru a investiga relația dintre consumul de avocado și riscul de diabet, cercetătorii au studiat în principal obiceiurile alimentare și informațiile despre diagnosticul de diabet din răspunsurile la sondaje ale populației mexicane. Majoritatea celor prezenți la sondaj au fost clasificați ca având supraponderabilitate sau obezitate. Rezultatele au arătat că femeile care consumau avocado aveau mai puține șanse să dezvolte diabet decât cele care nu le mâncau. Cu toate acestea, această legătură nu a fost observată la bărbați.

Studiul privind consumul de avocado și riscul de diabet

Acest studiu a analizat date referitoare la adulții mexicani cu vârsta de 20 de ani și peste, din Sondajul Național de Sănătate și Nutriție din Mexic (ENSANUT) din anii 2012, 2016 și 2018.

După excluderea anumitor indivizi, cum ar fi femeile însărcinate sau cele care alăptau, precum și cei cu date lipsă sau nesigure referitoare la diabet și consumul de avocado, eșantionul final a inclus 25.640 de participanți. Aproximativ 59% erau femei, iar peste 60% aveau obezitate abdominală.

În cadrul sondajelor, informațiile alimentare au fost evaluate folosind un chestionar de frecvență alimentară de 7 zile pentru a determina obiceiurile de consum de avocado, iar participanții au fost strict clasificați ca fiind consumatori de avocado (consumând orice cantitate de avocado) sau non-consumatori.

Prezența diabetului a fost identificată în principal prin diagnostice auto-raportate, cu o parte din participanți folosind măsurători clinice ale nivelurilor de zahăr din sânge pentru a confirma cazurile de diabet. Participanții au raportat, de asemenea, factorii demografici și de risc cardio-metabolic, cum ar fi vârsta, sexul, nivelul socioeconomic, educația, indicele de masă corporală (IMC), obezitatea abdominală, scorul indicelui de alimentație sănătoasă (HEI-2015), aportul caloric, obiceiurile de viață și afecțiunile preexistente.

După colectarea datelor din sondaj, cercetătorii le-au analizat folosind statistici descriptive și modele de regresie logistică pentru a investiga legătura dintre consumul de avocado și riscul de diabet printre populația adultă din Mexic.

Consumul de avocado asociat cu un risc scăzut de diabet la femei

Dintre participanți, aproximativ 45% au raportat consumul de avocado, cu o medie zilnică de 34,7 grame pentru bărbați și 29,8 g pentru femei. Cei care consumau avocado aveau în general niveluri mai ridicate de educație și aparțineau unei clase socio-economice mai înalte decât cei care nu consumau avocado. În plus, peste trei sferturi dintre consumatorii de avocado locuiau în zone urbane. Atât la bărbați, cât și la femei, cei care consumau avocado aveau tendința de a avea scoruri ușor mai mari la indicele de alimentație sănătoasă, indicând o dietă mai nutritivă.

Aceste constatări sugerează că persoanele care consumau avocado probabil aveau un acces mai mare și resurse pentru opțiuni alimentare mai sănătoase. Este important de menționat, totuși, că modelele ajustate ale studiului au luat în considerare și au ținut cont de acești factori.

La femei, consumatorii de avocado au prezentat un risc cu 22% și 29% mai mic de a dezvolta diabet. Cu toate acestea, acest efect protector al consumului de avocado nu a fost observat la bărbați.

„Există câteva modalități prin care consumul de avocado ar putea reduce riscul de diabet la femei, inclusiv prezența antioxidanților care pot reduce inflamația și deteriorarea celulară care altfel ar crește riscul de afecțiuni precum diabetul. Avocado, fiind bogat în grăsimi și fibre, are, de asemenea, un indice glicemic scăzut și, prin urmare, nu promovează creșteri bruște în glucoză și creșterea rezultată a nivelurilor de insulină care sunt metabolic nefavorabile.”, a explicat Dr. Waring, medic endocrinolog.

Ea a subliniat, totuși, că aceste mecanisme sunt speculative și a sugerat că fibrele și grăsimile sănătoase din avocado ar putea, de asemenea, promova senzația de sațietate, scăzând ulterior consumul de alimente mai puțin nutritive.

În cele din urmă, nu este clar ce a cauzat diferențele de sex în impactul consumului de avocado asupra riscului de diabet în acest studiu, evidențiind necesitatea unor cercetări suplimentare privind intervențiile alimentare specifice sexului și recomandările personalizate de nutriție.

Ar trebui să mâncăm mai mult avocado?

Eliza Whitaker, dietetician și consilier în nutriție medicală la Dietitian Insights a menționat că doar consumul de avocado nu este suficient pentru a înlătura potențialii factori de diabet.

„Avocado ar putea fi asociat cu un risc mai mic de diabet, dar avocado singur nu este suficient pentru a reduce acest risc. Trebuie să ne uităm la dieta ca un întreg când vine vorba de reducerea riscului de a dezvolta diabet.”

În ceea ce privește dacă indivizii ar trebui să includă mai mult avocado pentru a reduce riscul de diabet, Dr Waring a concluzionat:

„Având în vedere abundența și diversitatea nutrienților găsiți în avocado, există dovezi convingătoare că includerea lor într-o dietă mai sănătoasă, cum ar fi dieta DASH, dieta mediteraneană sau dieta MIND, este recomandată în mod categoric pentru gestionarea diabetului.”

Surse: https://www.medicalnewstoday.com/articles/regularly-eating-avocado-linked-to-lower-diabetes-risk-in-women#How-might-avocados-contribute-to-lower-diabetes-risk?

https://dietitianinsights.com/dietitians/eliza-whitaker-ms-rdn

Sursă foto: Krasula / Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”