Copiii și dulciurile de Crăciun. 10 sfaturi pentru părinți

Copiii și dulciurile de Crăciun. 10 sfaturi pentru părinți
Foto: Shutterstock

Dacă nouă, adulților, ne este frică de kilogramele pe care le putem pune de sărbători, în cazul copiilor problema cea mai mare nu este în general legată nici de sarmale și nici de cârnați, ci de dulciuri.

Urmează o avalanșă de dulciuri și tentația de a le face bucurii peste bucurii prin dulciuri de sărbători este foarte mare. Și atunci, dacă noi, adulții, nu ne putem abține să nu cumpărăm calendare de advent cu dulciuri, globuri, moș crăciuni, omuleți de zăpadă din ciocolată și apoi să facem turtă dulce și o prăjitură, sau un tort, sau toate, și dacă mai mergem și la cozonacii de casă ai bunicii, cum le putem cere copiilor să se abțină?

Cum ținem în frâu dorința copiilor de a mânca multe dulciuri de sărbători?

Și totuși, prea mult dulce nu este sănătos pentru copii. Din păcate, de sărbători, mai ales de Crăciun, dulciurile depășesc nivelul oricăror excepții și devin prea multe. Categoric nu le putem interzice, însă venim cu 10 sfaturi pentru a le limita.

În cele ce urmează, dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice la clinica Smartnutrition, oferă câteva sfaturi utile în acest sens.

1. Calendarul de advent este o invenție foarte bună dacă putem controla ce se întâmplă în plus față de el. Dacă nu, mai bine să nu îl adăugăm și pe el la comoară.

2. Contează și ce dulciuri: mai bine cozonac sau turtă dulce făcute în casă, decât globuri umplute cu jeleuri sau din ciocolată.

3. Propuneți schimburi pentru dulciuri care sunt de calitate proastă cu dulciuri făcute în casă, pe care oricum le aveați în plan. „Uite, ai primit foarte multe dulciuri și o parte nu sunt grozave, nu? Parcă nu îți plăceau foarte tare jeleurile. Îți propun să facem un schimb: îmi dai dulciurile acestea și facem împreună turtă dulce pe care o putem decora, ce spui?”

4. Insistați asupra porției. „Da, ai toate aceste dulciuri, sunt ale tale, dar nu le poți mânca pe toate odată, burtica ta nu se poate descurca cu ele. Porția rămâne atât (o bomboană, o bucățică, o felie) și poți mânca mai mult timp din ele.” Sunt șanse mari ca la unii copii să rămână nemâncate dacă ne lungim mult cu ele.

5. Încercați să nu vă certați cu copiii pe subiectul dulciurilor!

6. Dacă aveți copii mici, încercați să le ascundeți/furați – merge în cazul copiilor mici, uită de ele.

7. Adaptați rețetele – turta dulce merge și cu mai puțin zahăr, o salată de fructe este un desert extraordinar pentru sărbători.

8. Încercați să controlați/influențați ce fac restul adulților din jurul vostru. Rugați prietenii care vin în vizită să nu aducă dulciuri pentru copii, sugerați-i bunicii că este atât de bun cozonacul ei încât nu este nevoie să mai facă și tortul de ciocolată.

9. Cereți grădiniței / școlii să nu ofere dulciuri copiilor de Moș Nicolae/Moș Crăciun, sau măcar să fie o singură porție, nu o șosetă de Crăciun plină.

10. Nu fiți parte din fenomen. Nu oferiți dulciuri în această perioadă altor copii decât cu acordul părinților. Putem umple săculeți și cu portocale, nuci, mere. Da, bucuria nu este la fel de mare, dar copiii câștigă pe termen lung din păstrarea tradițiilor și o sănătate mai bună.

Și nu uitați să le fiți model copiilor! Bucuria mai mare vine din atmosfera, din mirosul de cozonac sau turtă dulce, din efortul de a le decora și pregăti decât din cantitatea mâncată!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Alexandru Popa - Medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice
Dr. Alexandru Popa este medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul Clinicii Smart Nutrition. Ambițios și totodată empatic, dr. Alexandru Popa găsește soluții pentru toate programele sau problemele zilnice ale pacienților, cât și pentru toate preferințele culinare.  Educație ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult