Aproape că nu realizăm, dar cantitățile de zahăr și de sare pe care le consumăm în fiecare zi sunt mai mari decât ne așteptăm. Dacă este să adunăm câtă sare și cât zahăr sunt ascunse în pâine, produse de patiserie, mezeluri plus mâncarea gătită acasă, dulciuri. Ei bine, pe lângă acestea, fiecare ”atenție” caloric primită poate la farmacie sau la pediatru, la hotel, restaurant cresc cota de zahăr. Și asta se întâmplă și la copii. Și nu doar în România! Iată experiența unui psiholog român, mamă a trei copii din Germania.
”Nu de puțin timp mă preocupă până la ruminație observația că mâncarea a devenit un tip de entertainment. Cel puțin în Germania, oriunde mergi împreună cu odraslele din dotare, mâncarea, în special dulciurile, sunt omniprezente, oferite GRATUIT” mărturisește Andrada Tache, psiholog în Germania. Iată din experiențele ei cu copiii dar și singură prin oraș.
”Ai roșu în gât și mergi la medic cu puiul febril? 5 minute de consultație și încă 5 minute la recepție unde primești cantități nebănuite de jeleuri… Vrei să mergi la cinema să vezi munca de 13 ani a celui mai bun regizor din lume? Desigur, însă nu intri în sală până nu devii mai greu cu câteva kg bune de popcorn, sucuri acidulate, nachos cu sosuri variate, dulciuri de toate tipurile (după atâta sare, merg!), cafele cu lapte și cu siropuri minunate, înghețate etc” a continuat psihologul român.
”Vrei să mergi la locul de joacă, să ajungi până pe trambulinele unde sigur te poți antrena și tu, om mare, lângă micul tău copil? Sigur, dacă poți face slalom și acrobații chinuitoare printre zecile de tarabe doldora de chipsuri, pizza, burgers, cartofi prăjiți, înghețate, acadele, ciocolate și câte și mai câte…
Ai nevoie urgentă de un sirop de tuse de la farmacie? Pac, primești un cadou dulce pentru copilul ascuns după fusta ta, nerăbdător și oboist” a mai continuat Andrada Tache. Parcă orice activitate întreprindem suntem recompensați sau, mai corect spus, dresați să o asociem cu ceva „bun de mâncat, adică ceva dulce care să ne meargă fix la centri adicției din creier și să asociem cu succes întreaga situație cu ceva plăcut simțurilor noastre.
”Oriunde mergem, suntem noi și copiii noștri DRESAȚI prin mâncare să ne întoarcem, să ne amintim plăcut de acel lucru și să revenim” a concluzionat psihologul.