Cori Grămescu: „Am cliente care au slăbit 40-50 de kilograme” INTERVIU EXCLUSIV

Cori Grămescu explică regulile importante de slbire şi de menţinere a greutăţii pe termen lung.
  • Publicat:

Cori Grămescu este deja cunoscută pentru programele de fitness şi de nutriţie cu ajutorul cărora şi-au schimbat viaţa mii de românce. Este foarte activă pe reţelele sociale, cu sfaturi şi informaţii de ultimă oră pentru femei. Mai mult, monitorizează lunar dieta şi programul de sport a sute de persoane, iar cazurile sale reuşite sunt inspiraţionale pentru oricine spune că nu poate, nu are timp sau e prea greu să slăbească. În interviul care urmează, Cori Grămescu ne vorbeşte despre cum evoluează programele de dietă şi slăbire odată cu înaintarea în vârstă şi despre ce trebuie să ştie orice femeie care vrea să slăbească şi să se menţină.

CSÎD: Eşti foarte activă pe Facebook şi Instagram şi vii tot timpul cu informaţii noi. Cât de important este pentru un antrenor, dar şi pentru cei care trăiesc sănătos să fie la curent cu toate informaţiile care apar în domeniul nutriţiei şi sportului?

Cori Grămescu: Este foarte important să învăţăm constant şi să ne perfecţionăm. Domeniul wellness-ului evoluează foarte rapid şi în prezent, contează enorm de unde învăţăm şi cât de bine reuşim să sintetizăm informaţia pe care o oferim clienţilor noştri. În epoca fake news, trebuie să apelăm la surse foarte bine documentate de învăţare, altfel ajungem să asimilăm şi să transmitem informaţii greşite.

CSÎD: Ce cazuri spectaculoase de dietă şi slăbire ai avut în 2019? Ai un bilanţ şn kilograme pe care le-au slăbit clientele?

Cori Grămescu: Păi gândeşte-te că o clientă a mea slăbeşte în medie 3,5 kilograme pe lună, iar anul trecut, am lucrat cu peste 600 de cliente. Cele mai frumoase schimbări sunt cele care durează, am cliente care au slăbit 40-50 de kilograme şi mă bucur enorm că văd că e o schimbare care durează în timp. Mă fac foarte fericită clientele care îşi rezolvă probleme de sănătate şi apoi îmi scriu că au rămas însărcinate, că au sarcini uşoare şi se simt bine. Pentru mine asta e adevărata satisfacţie a muncii mele. Faptul ca „fetele mele” învaţă şi devin oameni mai buni în primul rând cu ele însele.

Slăbirea pe vârste

CSÎD: Cum se schimbă corpul unei femei de-a lungul timpului, la 20, 30, 40 şi peste 50 de ani şi cum trebuie să ne adăptam dieta şi mişcarea în funcţie de modificări?

Cori Grămescu: Se schimbă enorm de mult, şi din păcate, abia după 35 de ani ajungi să înţelegi cât de mult se schimbă. Fiecare segment de vârstă are alte caracteristici metabolice, hormonale şi musculare şi trebuie tratată diferit. Dacă la 20 de ani, poţi să faci aproape orice cu corpul tău, după vârsta de 30 de ani, lucrurile încep să se schimbe. Accentul trebuie să fie pus mai ales pe creşterea masei musculare, pentru a ne asigura componenta anti-aging atât de importantă în partea a doua a vieţii, după vârsta de 45 de ani. De asemenea, trebuie să pregătim corpul pentru evoluţia hormonală care urmează vârstei de 35 de ani.

În acest sens, ne va ajuta să învăţăm să mâncăm cât mai natural, să avem o alimentaţie sezonieră, bazată pe alimente naturale de bună calitate, pe grăsimi sănătoase, proteine de la animale crescute la sol şi multe legume cultivate cât mai natural. După 40 de ani, începem să ne gândim la perioada pre-menopauzei, când trebuie să adaptăm şi programele de exerciţii şi mâncarea, să reducem cantităţile de alimente consumate şi să facem periodic controalele de sănătate. După 50 de ani, este bine să facem sport în mod constant, să mergem mult pe jos, să acordăm timp exerciţiilor Pilates şi celor care ne ajută să creştem masa musculară, acest tip de exerciţii reuşind să încetinească procesul de îmbătrânire prematură. Este momentul la care e bine să ne preocupăm mult mai activ de întreţinerea sănătăţii noastre şi sportul şi alimentaţia sănătoase chiar fac o diferenţă majoră în calitatea vietii noastre la bătraneţe.

CSÎD: Ce schimbări aduce naşterea unui copil?

Cori Grămescu: În primul rând, oboseala cronică. Deficitul de somn al proaspetelor mame poate ajunge la 500 de ore de somn în primii ani de viaţă ai bebeluşului, iar de aici derivă o serie întreagă de probleme – o preferinţă pentru alimentele bogate în carbohidraţi simplu, un ritm dezorganizat de mese, lipsa activităţii fizice sportive şi în general, o tendinţă a femeilor din România spre a se neglija.

Lipsa timpului, lipsa banilor şi adeseori lipsa sprijinului acordat de familie împovarează mamele românce. Sincer, discut de multe ori cu clientele mele care şi-au început programul de recuperare post-natală şi le consider adevărate eroine, pentru că de multe ori se ocupă complet singure de casă, gătit şi creşterea copiilor. Nu degeaba se spune că e nevoie de un sat pentru a creşte un copil, este cu adevărat un proces foarte solicitant şi doar cu multă bunăvoinţa şi o foarte bună organizare se poate să mai găseşti şi resurse pentru a avea grijă de tine, ca femeie înainte de a fi mamă.

După naştere, mai ales pe fondul unei toleranţe mari a medicilor români la acumularea de kilograme în sarcină, mamele românce se confruntă cu un exces ponderal semnificativ, de multe ori. Lipsa somnului scade şi mai mult motivaţia de a urma un program de slăbire şi lipsa suportului în familie lasă de obicei mama fără resurse de timp şi energie pentru ea însăşi. Preţul plătit îl vedem cu toţii, la nivel societal – România este o ţară în care sacrificiul personal încă este glorificat şi această încărcare transcede diferitele generaţii.

Cred că mulţi dintre noi am crescut fiind foarte conştienţi de sacrificiile părinţilor noştri şi probabil am preluat odată cu asta destul de multă culpabilizare şi responsabilitate faţă de emoţiile celor care ne-au îngrijit în copilărie. De aici, o serie întreagă de comportamente care ţin de ruşinea de a spune nu, probleme cu adoptarea unui comportament alimentar matur (de câte ori aţi spus “mă duc la mama, mi-a facut prăjituri şi nu pot să o refuz, că se supară?”) şi câte şi mai câte. Până când bărbaţii nu se vor implica în mod activ în treburile casnice, alături de femei şi nu vom depăşi această împărţire a rolurilor foarte patriarhală (în care femeia trebuie să fie şi mamă, şi gospodină şi femeie de carieră şi doamnă în societate), nu vom putea face o schimbare reală în modul în care femeile românce îşi trăiesc rolul de femeie, de mamă şi de parteneră de viaţă a cuiva.

CSÎD: Ce schimbări aduce menopauza?

Cori Grămescu: Se spune că după 40 de ani ai corpul pe care îl meriţi, pe care l-ai câştigat prin muncă şi disciplină. Menopauza pentru femei înseamnă o nouă etapă de viaţă pentru care evoluţia, din păcate nu ne-a pregătit grozav de bine. Creşterea speranţei de viaţă a făcut ca acest subiect să devină unul de actualitate abia în ultima perioadă a istoriei noastre recente, aşa că abia acum începe să fie cu adevărat studiat temeinic. Ceea ce ştim sigur este că după instalarea menopauzei este esenţial să ne păstrăm active, să acordăm o atenţie sporită menţinerii unei greutăţi corporale sănătoase, pentru că excesul de kilograme este una dintre cauzele majore de boli digestive şi articulare, precum şi una dintre cauzele principale ale bolilor cardiovasculare.

Este nevoie să facem constant efort aerobic fără impact, pentru sănătatea sistemului cardiovascular şi să facem regulat exerciţii de rezistenţă pentru creşterea densităţii osoase şi îmbunătăţirea compoziţiei corporale. În egală măsură, meniul alimentar trebuie adaptat şi el vârstei – trebuie neapărat reduse dulciurile, carnea roşie, aportul proteic foarte ridicat.

Probleme frecvente asociate excesului ponderal

CSÎD: Ce tipuri de probleme îţi semnalează clientele şi cum trebuie gestionate?

Cori Grămescu: Cel mai frecvent, femeile se confruntă cu problema constipaţiei. Însă din experienţa mea, un consum adecvat de legume şi apă, programul ordonat de mese şi sport ne ajută să scăpăm definitiv de această problemă de sănătate foarte neplacută. Sigur că întotdeauna, în cazul femeilor, problemele cauzate de sindromul premenstrual sunt în discuţie, dar şi aici alimentaţia corectă ne ajută să le ameliorăm. E important să înţelegem că organismul unei femei funcţionează ciclic şi trebuie să ţinem cont de această caracteristică a noastră. Nu suntem bărbaţi, nu trebuie să ne antrenăm ca nişte bărbaţi şi nu trebuie să mâncăm la fel ca nişte bărbaţi, în cazul femeilor fiind esenţială adaptarea alimentaţiei şi a programelor de exerciţii fizice la ciclul lor menstrual.

CSÎD: Cât de important ar fi să corelăm valorile testelor hormonale cu dieta şi sportul?

Cori Grămescu: Este un domeniu aflat abia la început, dar deja este intens studiat. Din păcate, corpul femeilor în ultimii 60 de ani a fost modificat hormonal prin introducerea pastilelor anticoncepţionale şi a tratamentelor hormonale în general, iar acum începe să se manifeste discret o contra-mişcare de revenire la natura noastră ciclica, arhetipal fluidă şi deopotrivă fragilă şi foarte puternică. Aşa că există o ramură întreagă a medicinei naturopate care începe să se dezvolte în zona de echilibru hormonal, dar începuturile sunt modeste şi abia acum se pun bazele acestei abordări. Este însă necesar să recâştigăm conectarea pe care femeile ar trebui să o simtă cu propriul lor corp şi să încetăm să ne biciuim la nesfârşit de dragul unor KPI. De multe ori, în spatele unor analize hormonale proaste la femei, se ascunde foarte multă oboseală, o viaţă emoţională neîmplinită sau diferite probleme de sănătate rămase netratate.

CSÎD: Tu recomanzi şi oferi programe de aerobic intens, dar şi de yoga şi pilates. Există un cocteil ideal de mişcare săptămânală? Ce facem când ne e pur şi simplu lene?

Cori Grămescu: Recomandarea mea a fost mereu către echilibru funcţional şi postural, înainte de orice. Programul de sport trebuie să fie divers, să acopere toate nevoile funcţionale ale corpului – cardio, rezistenţă musculară, flexibilitate şi anduranţă. De asemenea, sportul trebuie să ne energizeze – dacă ne simţim de parcă ne-a bătut cineva după fiecare antrenament, ceva e greşit. Şi trebuie să ţinem cont de componenta de prevenire a îmbătrânirii premature, este esenţial să ne gândim şi la acest aspect încă de când avem 25 de ani. Din punctul meu de vedere, ideal ar fi să mergem o oră pe jos şi să facem 30 de minute de exerciţii fizice moderat-intense pe zi. Şi la partea de exerciţii intră şi Pilates, şi stretching, şi exerciţii pentru masa musculară (francezii au un termen foarte bun, „musculation” pentru toate exerciţiile care dezvoltă masa musculară), dar şi exerciţii cardio diverse, de la alergare la vâslit sau skierg.

Obiceiuri alimentare care ne îngraşă

CSÎD: Ce obiceiuri greşite de alimentatie CORIjezi la ora actuală?

Cori Grămescu: În primul rând, lipsa organizării şi consumul constant de produse vide nutritiv. Primele zile de lucru cu cliente noi sunt mereu la fel – uneori nici macar nu ştiu pe unde se găsesc în magazine produsele din meniu, pentru că le-au consumat extrem de rar. Mă refer aici la produse neprocesate, la condimente naturale, la diferite mixuri de legume proaspete sau congelate. După primele zile se obişnuiesc şi cu cantităţile mari de mâncare (la început, mai toată lumea se sperie că e prea multă mâncare) şi apoi începem să discutăm despre cum pot găti acele ingrediente dietetice încât să aibă şi gust şi să fie practice. Le învăţ pe clientele mele să anticipeze, să îşi organizeze cumpărăturile, să gătească şi să se joace cu mâncarea pentru a reuşi să îşi construiască un stil de viaţă din acest proces.

Tocmai pentru că ştiu că o cură de slăbire este ceva sortit eşecului, încerc şi uneori reuşesc să le insuflu dorinţa de a avea permanent grija de ele, de a se pune pe ele însele în capul listei de priorităţi şi de a găsi o cale sănătoasă să împace şi munca şi viaţa sănătoasă şi viaţa socială pentru a găsi echilibru. E important să ne simţim bine, să ne placă de noi, să trăim cu sentimentul că ne dăruim noi, nouă tot ce e mai bun. Si asta se învaţă, pentru că, din păcate, România e o ţară care încă proslăveşte sacrificiul de sine şi noi, ca femei, creştem cu modele de feminitate scâlciate.

CSÎD: Care sunt avantajele shoppingului organizat de alimente?

Cori Grămescu: E mai ieftin, durează mai puţin şi ne permite un meniu bine organizat. În afară de salata verde, toate alimentele pot fi cumpărate o dată pe săptămână sau mai rar, le păstrăm gata porţionate la congelator şi scoatem pentru gătit doar atât cât avem nevoie. Când făceam cumpărăturile la magazinul de la colţul blocului, am realizat că stăteam zi de zi cel puţin 20 de minute la cumpărături plus coadă. Era mult mai scump să mănânc aşa şi mult mai plictisitor, iar per total într-o săptămână, pierdeam cel puţin 2,5 ore făcând asta. Niciodată când merg la cumpărături în mod organizat nu stau 2,5 ore într-un supermarket sau în piaţă. Şi mereu e mai ieftin.

CSÎD: Cum ne cântărim ca să nu ne enervăm şi să abandonăm dieta?

Cori Grămescu: O dată pe săptămână ar trebui să ne cântărim şi când ţinem dietă şi când nu ţinem. Să ne cântărim săptămânal şi să ne notăm această greutate, pentru că dincolo de diete, menţinerea unei greutăţi stabile în timp este unul din principalii indicatori ai unei stări bune de sănătate.

CSÎD: Cum rămâne cu dietele de iarnă, mai consistente, acum cand avem mai mult o primăvară timpurie decât iarna?

Cori Grămescu: Alimentaţia trebuie adaptată temperaturilor sezoniere. Când sunt ierni mai blânde ar trebui să reducem şi noi aportul de grăsimi saturate şi să mizăm pe ingrediente mai puţin calorice. În plus, să nu uităm că omul modern îşi petrece 20 de ore pe zi cel puţin la peste 20 de grade, aşa că nu avem niciun motiv să mâncăm ca şi cum ne-am încălzi la foc în pădure şi ar trebui să rezistăm gerului bobotezei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult