Cori Grămescu este unul dintre cei mai cunoscuţi promotori ai unui stil de viaţă sănătos. Coach de lifestyle şi nutriţie, Cori Grămescu recomandă tuturor celor care-şi doresc să-şi schimbe în bine stilul de viaţă şi, implicit, să-şi îmbunătăţească starea de sănătate, să adopte câteva reguli simple, să-şi stabilească un obiectiv clar şi să urmărească pas cu pas progresele pentru ca rezultatele să se menţină pe termen lung. În plus, tututor ne pot fi de mare ajutor astăzi tehnologia şi platformele on line care ne orientează mult mai uşor către un stil de viaţă echilibrat. Iată care sunt sfaturile lui Cori în ceea ce priveşte dieta, sportul, echilibrul emoţional şi sănătatea.
CSÎD: Cori, ce-ai observat din experienţa ta: sunt oamenii din ce în ce mai atenţi la starea lor de sănătate?
Cori Grămescu: Cred că oamenii conştientizează mai clar în prezent nevoia de a fi atenţi la starea lor de sănătate, iar în oraşele mari, este din ce în ce mai uşor să ai o imagine de ansamblu asupra acestui aspect. Din fericire, pe măsură ce societatea evoluează, şi nouă ne e mai uşor să fim mai sănătoşi, prin accesul tot mai facil la instrumente de evaluare a stării de sănătate şi prin accesul facil la medici şi specialişti în nutriţie şi antrenament.
CSÎD: Care este, în opinia ta, abc-ul unui stil de viaţă sănătos?
Cori Grămescu: Viaţa sănătoasă are la baza câţiva piloni esenţiali: alimentaţia, antrenamentul fizic, odihna şi echilibrul emoţional, dar şi capacitatea de a ne gestiona propriile comportamente nesănătoase. Aşa că ABC-ul vieţii sănătoase începe cu o preocupare constantă pentru a ne însănătoşi alegerile alimentare, apoi e nevoie de un program constant, moderat, de antrenamente fizice. Continuăm cu un ritm de viaţă care să nu neglijeze partea de odihnă şi echilibru al emoţiilor personale şi încercăm în fiecare săptămână să conştientizăm pornirile greşite pe care le avem şi să le corectăm pas cu pas.
CSÎD: Care sunt principalele reguli ale unei diete echilibrate?
Cori Grămescu: Orice dietă echilibrată trebuie să pornească de la câteva principii. Alimentaţia sezonieră, diversificată şi bazată pe consumul regulat de fructe şi legume constituie primul criteriu pentru o dietă echilibrată. Apoi este nevoie ca planul alimentar urmat să se bazeze pe consumul regulat de preparate dietetice, gătite la temperaturi moderate. Al treilea element de luat în calcul este ca dieta noastră să fie una savuroasă, care să ne inducă şi satisfacţia gustului. Al patrulea element pentru a avea o dietă echilibrată este să evităm consumul de alimente procesate, recomandarea mea fiind să optăm cu precădere pentru alimente integrale. Iar ultimul principiu ar trebui să fie cel legat de hidratare: pentru a avea o dieta echilibrată, trebuie să ne hidratăm corect atât prin consumul regulat de apă, cât şi prin consumul frecvent de alimente bogate în apă, cum sunt legumele, fructele şi lactatele.
CSÎD: Cum ne putem transforma din oameni sedentari în oameni activi?
Cori Grămescu: Primul pas este să conştientizăm că suntem sedentari şi să înţelegem că asta ne afectează în timp sănătatea şi ne face să ne simţim rău. Apoi trebuie să începem să testam diferite tipuri de antrenamente pentru începători, să vedem ce ni se potriveşte şi ce ne place. Într-o primă etapă e important să începem să ne mişcăm, contează mai puţin ce tip de mişcare alegem. Când ajungem să descoperim ce ne place să facem, avem şi un element care ne motivează să fim mai activi. E mai uşor să faci mişcare dacă îţi face şi plăcere. Plecând de la acest element, ne putem construi apoi un plan de antrenament fizic, care să includă mai ales tipuri de exerciţii care ne fac plăcere şi câteva elemente despre care ştim că ne fac bine – de exemplu, exerciţii pentru mobilitate şi relaxare.
CSÎD: Din experienţa ta, care sunt cele mai frecvente obiceiuri nesănătoase care ne periclitează silueta şi sănătatea?
Cori Grămescu: Mâncatul de plictiseală, de oboseală sau de supărare, consumul regulat de bauturi alcoolice şi carbogazoase şi consumul frecvent de alimente foarte procesate reprezintă cele mai nesănătoase obiceiuri şi totodată şi cele mai problematice, ele fiind mecanisme foarte accesibile mai ales copiilor şi adulţilor tineri.
CSÎD: Ce impact are dezechilibrul emoţional asupra sănătaţii şi cum îl putem combate?
Cori Grămescu: Daca vorbim de dezechilibrul nepatologic, există o serie de schimbări de comportament care ne ajută să ne simţim mai bine. Să ne odihnim corespunzător, să petrecem timp în aer liber şi să facem mişcare constant ne ajută să ne centrăm şi să ne simţim mai bine, contribuind totodată la menţinerea stării noastre de sănătate. Însă dacă vedem că starea de rău persistă, este recomandat să mergem să stăm de vorbă cu un terapeut, pentru că afecţiunile emoţionale pot avea un impact negativ extrem de pronunţat asupra stării noastre de sănătate.
CSÎD: Cum ne ajută astăzi tehnologia să ne monitorizăm starea de sănătate şi să facem mai uşor schimbările necesare? Ce funcţioneaza în cazul celor pe care îi consiliezi?
Cori Grămescu: Tehnologia ne ajută în primul rând să avem un control obiectiv, onest asupra stării noastre de sănătate. Clientele mele folosesc frecvent cântarul de baie sau de bucătărie, iar la sală folosim un instrument performant pentru a face o analiză corporală mai complexă, având astfel o monitorizare mai bună a eficienţei programelor noastre. Dintre instrumentele utile în orice dietă, mai ales în cele care încearcă ameliorarea unor patologii, mai sunt instrumentele de măsurat glicemia şi corpii cetonici în cazul dietelor pentru diabetici.
Diferitele chestionare privind alegerile de lifestyle sunt de asemenea utile pentru că oferă celor care le completează posibilitatea obţinerii unei evaluări obiective privind posibilele rezultate obţinute. Cel mai bun exemplu pe care îl am este Index de Sănătate de la Walmark, o platformă online interactivă, uşor de utilizat şi captivantă, care analizează şi urmăreşte starea de sănătate a utilizatorului.
CSÎD: Ce beneficii are aplicaţia Index de sănătate pentru utilizatori?
Cori Grămescu: Schimbarea graduală, conştientă şi constantă în bine a comportamentelor noastre este de natură să ne ofere un cadru realist de schimbare, care poate fi astfel urmat cu succes. În procesele de schimbare este foarte important să avem o misiune, un obiectiv foarte important spre care tindem. Dar succesul vine de fapt din atingerea obiectivelor intermediare, care sunt coerent îndreptate spre atingerea misiunii noastre.
Acesta este marele beneficiu pentru utilizatorii care adoptă indexul de sanatate, anume că ne traseaza o hartă de urmat pentru a ne construi un stil de viaţă sănătos. Ne atrage atenţia asupra comportamentelor potenţial periculoase pentru starea noastra de sănătate în viitor şi totodată ne ajută să fixam obiective intermediare concrete, pe care le putem atinge şi care ne fac mai sănătoşi.
CSÎD: Din experienţa ta, în ce condiţii sunt mai dispuşi oamenii să-şi schimbe stilul de viaţă şi să-l menţină pe termen lung?
Cori Grămescu: De regulă, cei care reuşesc să opereze schimbări de substanţă ale stilului de viaţă şi să le menţină pe termen lung sunt cei care înţeleg că pentru atingerea unui obiectiv este necesar să avem un comportament coerent cu acel obiectiv. Sunt cei care înţeleg că e în puterea lor să se schimbe şi îşi asumă responsabilitatea acestei schimbari. Cei care reuşesc să se schimbe în bine sunt aceia care îşi propun să atingă un obiectiv mare, trecând cu succes prin obiectivele intermediare, realiste, care îl conduc spre succes.
CSÎD: Care sunt obiceiurile bune de dietă şi sport de la care nu te abaţi niciodata?
Cori Grămescu: Încerc să mă feresc de „niciodată” şi „întotdeauna” pentru că am avut săptămâni atât de aglomerate încât nu am reuşit să mă ridic de la muncă timp de zile în şir. Însă am o preocupare constantă să dorm măcar 6,5 ore pe noapte, mănânc cu precadere alimente integrale, mai ales legume şi beau în fiecare zi cel puţin 2,5 litri de apă. Altminteri, fac sport ori de câte ori pot, săptămânal şi încerc să menţin un echilibru între orele de birou şi cele de relaxare şi odihnă.