Obișnuiesc la micul dejun să consum crema de brânză cu pâine coaptă și ceva legume pe lângă și, după câteva zile în care m-am tot bucurat de acest toast, mi-am pus întrebarea dacă ceea ce îmi place să mănânc este și sănătos.
28 de grame de cremă de brânză conțin 99 de calorii, 1.74 grame de proteină, 9.75 grame de grăsimi și 1.56 grame de carbohidrați, notează Departamentul de Agricultură din Statele Unite. Nu este tocmai un produs bogat în nutrienți, dar aceeași cantitate menționată anterior conține 7% din necesarul zilnic de vitamina A, menită să sprijine funcția imunitară, vederea, sănătatea oaselor și, totodată conține și calciu (3%), vitamine B, fier și magneziu (1% fiecare).
Crema de brânză obișnuită este considerată un produs lactat bogat în grăsimi. Un studiu de la Harvard publicat în The American Journal of Clinical Nutrition arată legătura dintre consumul de grăsimi și riscul bolilor cardiovasculare. Cercetătorii au avut sub observație peste 200.000 de femei și bărbați și au descoperit că produsele grase precum crema de brânză nu sunt asociate bolilor de inimă.
Indiferent de tipul de cremă de brânză pentru care optezi (mai există varianta vegană), important este să o consumi alături de alimente integrale, bogate în nutrienți precum fructe, legume, cereale integrale și semințe. La micul dejun poți să o consumi cu pâine integrală alături de legume precum roșii, castraveți, spanac și ceapă roșie sau dacă ai poftă de ceva dulce poți să adaugi în locul legumelor sirop de arțar, scorțișoară și ghimbir proaspăt ras.