Cronodieta – regimul care îţi aduce silueta mult visată

Acest regim, o strategie alimentară bazată pe orarul de masă, a fost formulat de medicul Mauro Todisco.
  • Publicat:
Cronodieta - regimul care îţi aduce silueta mult visată

Acest regim, o strategie alimentară bazată pe orarul de masă, a fost formulat de medicul Mauro Todisco.

În opinia lui, într-o dietă importante nu sunt numai combinaţiile de alimente, ci şi respectarea orelor în care acestea sunt consumate, deoarece greutatea depinde nu numai de aportul caloric, ci şi de modul în care sunt distribuite mesele (fireşte, în afara unor dezechilibre hormonale).

De exemplu, femeile supraponderale trebuie să consume alimente care conţin multă vitamina B2 şi B3, să limiteze consumul de cartofi, roşii şi vinete (în general de solanacee); în schimb, bărbaţii trebuie să reducă şi să substituie consumul de carbohidraţi cu proteine şi cu legume crude.

Anumite cercetări au evidenţiat faptul că anumite alimente consumate dimineaţa duc la scădere în greutate, ceea ce nu se întâmplă dacă sunt consumate seara. De exemplu, se recomandă consumul de carbohidraţi în prima parte a zilei (deoarece în această parte a zilei acţiunea liposintetică şi anabolică a insulinei e contrabalansată de nivelul ridicat de cortizol) şi de proteine în a doua parte a zilei (pentru a favoriza formarea de masă musculară).

Aşadar, această strategie se bazează pe variaţiile circadiene (legate de alternanţa dintre zi şi noapte) ale diferitelor funcţii metabolice care, la rândul lor, se bazează pe variaţiile hormonale de pe parcursul zilei, pentru care asimilarea substanţelor nutritive şi funcţiile metabolice derivate depind de o reţea complicată de ajustări hormonale (există hormoni care favorizează acumularea de grăsimi şi alţii care contribuie la consumarea lor).

Argumente Pro şi Contra Cronodietei

Pro: pozitiv în urmarea unei asemenea diete este faptul că învăţăm să ne cunoaştem mai bine propriul ritm metabolic; fiecare dintre noi ar trebui să ţină cont de ora la care consumă un anumit alimente şi să ştie ce reacţii anume provoacă acesta în organism.

Contra: această dietă nu poate fi urmată fără părerea unui specialist, care trebuie să recomande alimentele de consumat şi pe cele de evitat la orele prestabilite. Alt aspect important de luat în considerare este variabilitatea individuală; de exemplu, anumite persoane servesc cina după ce se întorc de la muncă, apoi se duc la sala de sport câteva ore mai târziu, sau trebuie să stabilească orele de masă în funcţie de obligaţiile de serviciu: în aceste cazuri pincipiile cronodietei nu sunt aplicabile şi masa de seară va trebui să conţină, din motive întemeiate, cantităţi importante de carbohidraţi.

Indicată în caz de supraponderalitate şi obezitate.

Contraindicată în caz de obezitate căreia nu i se cunoaşte originea neuroendocrină.

Exemplu de meniu pentru o zi de dietă

Mic dejun: la alegere, fulgi de cereale, pâine sau pâine prăjită cu miere

Ora 10:00: fructe proaspete

Prânz: la alegere, paste, orez sau mămăligă; cartofi şi legume la discreţie. Se recomandă atenţie la pregătirea legumelor (fierbeţi cartofii în coajă pentru a evita să se piardă potasiul).

Ora 16:00: fructe

Cină: la alegere, carne, peşte, ouă, brânză, leguminoase; garnitură, zarzavaturi la discreţie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult