Dacă îți plac dulciurile făcute acasă, dar vrei să mai reduci sau chiar să elimini zahărul, ia în calcul aceste variante mai sănătoase de îndulcitori. Sunt ușor de folosit în rețete, nu schimbă (prea mult) gustul și culoarea deserturilor și le găsești în orice supermarket sau magazin cu produse naturiste.
Acest îndulcitor are mai puțină glucoză și un indice glicemic mult mai mic decât zahărul, dar conține mai multă fructoză. Din acest motiv e indicat să nu faci excese, pentru că poate duce la creștere în greutate.
Nectarul de agave are o textură similară mierii de albine și poate fi adăugat în compoziția de clătite, brioșe sau prăjituri lipicioase.
Ține cont că, la fel ca în cazul mierii, trebuie redusă cantitatea ingredientelor lichide din rețetă. De asemenea, trebuie să reduci temperatura din cuptor cu aproximativ 10 grade Celsius față de cea menționată în rețeta originală cu zahăr, ca să previi arderea desertului.
Echivalentul a 200 de grame de zahăr este de 230 de grame de nectar de agave.
Fructele sunt o alternativă grozavă la zahărul rafinat din comerț. Pot fi adăugate în compoziția prăjiturilor fie mărunțite, fie făcute piure.
Bananele foarte coapte, curmalele, piureul de mere sau de mango sunt variante grozave de înlocuire a zahărului. Partea mai puțin bună este că, într-adevăr, pot schimba gustul și textura desertului.
Fructele se potrivesc cel mai bine în rețetele de budincă, biluțe tip Rafaello sau banana bread.
Acest îndulcitor poate schimba culoarea desertului și îi conferă o aromă mai pronunțată, dar nu e un lucru neapărat rău, mai ales dacă folosești melasa în deserturi precum negresa sau fursecuri amaretti.
Melasa este mai puțin dulce decât zahărul, motiv pentru care trebuie să folosești o cantitate puțin mai mare – dar cu atenție la restul ingredientelor lichide, ca să obții textura perfectă a aluatului.
Echivalentul a 200 de grame de zahăr este de aproximativ 330 de grame de melasă.
Siropul de arțar este un înlocuitor perfect pentru zahăr în deserturi și le oferă acestora o aromă distinctă.
Este potrivit pentru rețetele de brioșe, cozonaci, clătite, vafe belgiene, dar și în sosuri, marinade sau băuturi pe bază de cafea și dovleac, cum ar fi pumpkin spice latte.
Echivalentul a 200 de grame de zahăr este de 180 de grame de sirop de arțar.
Stevia rebaudiană este de aproape 300 de ori mai dulce decât zahărul, dar are zero calorii, fiind o alternativă ideală pentru persoanele diabetice și cele care țin la siluetă.
Ai grijă când adaugi stevie în compoziția deserturilor, pentru că o cantitate prea mare le poate da acestora un gust amar.
Stevia este stabilă la temperaturi ridicate, fie că este folosită sub formă lichidă sau pudră. Așadar, o poți folosi în tot felul de rețete de prăjituri, dar și în băuturi.
Echivalentul a 100 de grame de zahăr este de doar o jumătate de linguriță de stevia, dar citește cu atenție instrucțiunile de pe ambalaj, deoarece proporțiile pot fi diferite în funcție de producător.
Mierea este perfectă pentru deserturile care necesită coacere, deoarece nu le schimbă deloc gustul și le oferă o nuanță aurie foarte apetisantă. În plus, nu schimbă textura aluatului și poate înlocui cu succes zahărul într-o rețetă de negresă, de exemplu.
Trebuie totuși să ții cont că mierea este lichidă și, în consecință, trebuie să reduci puțin cantitatea celorlalte ingrediente care nu sunt solide.
Mierea nu devine toxică dacă o încălzim, însă își pierde proprietățile nutritive și devine la fel de „săracă” în nutrienți precum zahărul. Este alegerea ta dacă preferi să o consumi crudă, în stare naturală, sau să o adaugi în compoziția prăjiturilor.
Echivalentul a 100 de grame de zahăr este de aproximativ 130 de grame de miere.
Acest îndulcitor are mai puține calorii decât zahărul alb și un indice glicemic mai mic, așa că nu determină fluctuații majore ale nivelului de glucoză din sânge. De asemenea, poate preveni apariția cariilor dentare, fiind des utilizat în compoziția gumei de mestecat.
Xilitolul se potrivește în toate rețetele de prăjituri, plăcinte și alte deserturi, cu excepția celor care au în compoziție drojdie.
Echivalentul a 100 de grame de zahăr este de 100 de grame de xilitol.
Acesta este un îndulcitor cu aproape zero calorii, care are un gust și un aspect foarte similare cu zahărul alb, dar fără efectele nocive, cum ar fi creșterea glicemiei sau riscul crescut de carii.
Eritritolul este o variantă grozavă pentru deserturile care necesită coacere deoarece nu usucă aluatul. De asemenea, poate fi folosit și pentru crema de zahăr ars, deoarece se caramelizează frumos și nu îi schimbă gustul.
Nu folosi acest îndulcitor în aluaturile de cozonac sau tort, pentru că inhibă acțiunea drojdiei.
Echivalentul a 200 de grame de zahăr este de 250 de grame de eritritol.