Înlocuirea sării cu o alternativă mai nutritivă poate aduce o serie de beneficii pentru sănătate și chiar poate ajuta la reglarea nivelului de colesterol. Deși sarea reprezintă o componentă esențială a multora dintre preparatele noastre preferate, înlocuirea acestui ingredient cu o anumită alternativă poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate, conform unui studiu realizat în 2004.
Este bine cunoscut faptul că un exces de sodiu, care se găsește în sare, poate avea un impact extrem de dăunător asupra sănătății noastre generale, având multiple legături cu bolile de inimă. Cu toate acestea, experții în sănătate au subliniat impactul negativ considerabil al sării asupra sănătății noastre, iar combinarea cojii de lămâie și portocală poate oferi o alternativă la fel de aromată.
Prin îndepărtarea cojii de la oricare dintre aceste fructe, acestea pot fi transformate într-o substanță asemănătoare sării prin plasarea cojilor a două portocale și două lămâi pe o tavă de copt și introducerea acestora în cuptor la 90 de grade timp de o oră sau până când devin complet uscate. Un studiu realizat de cercetători americani și canadieni în 2004 a constatat că în acest sens, cojile de citrice pot reduce colesterolul mai eficient decât unele medicamente prescrise, fără efecte secundare.
„Compușii numiți flavone polimetoxilate (PMF) sunt similari cu alți pigmenți vegetali găsiți în fructele citrice, care au fost tot mai mult legați de beneficii pentru sănătate, inclusiv protecția împotriva cancerului, bolilor de inimă și inflamațiilor”, adaugă Science Daily.
După ce procesul este finalizat, cojile de portocală și lămâie pot fi măcinate și adăugate la 100 de grame de sare și turmeric pentru a oferi un topping sănătos.
Conform Healthline, coaja de lămâie are numeroase beneficii pentru sănătate datorită conținutului ridicat de antioxidanți, inclusiv vitamina C, despre care cercetările au arătat că poate stimula sistemul imunitar și reduce riscul de boli. Coaja de portocală este bogată în fibre solubile dietetice numite pectină. Cojile conțin niveluri ridicate de vitamina C, uneori chiar mai mult decât pulpa fructului. Coaja conține carotenoizi și polifenoli, care sunt compuși antiinflamatori.
Antioxidanții s-au dovedit a avea un impact semnificativ în reglarea nivelului de colesterol. Nivelurile ridicate de colesterol, ceea ce înseamnă că această substanță grasă este prezentă în sânge în cantități excesive, pot duce la blocarea vaselor de sânge din organism, ceea ce, la rândul său, crește riscul de a dezvolta probleme cardiace și riscul crescut de accident vascular cerebral.
Foto: shutterstock