Unul dintre cele mai îndrăgite deserturi tradiționale, nelipsit de pe masa de Sărbători, este cozonacul. În cazul în care te numeri printre pacienții diabetici, te anunțăm că nu trebuie să renunți la acea felie delicioasă de cozonac, căci îl poți pregăti acasă, fără zahăr. Așadar, iată cu ce să înlocuiești zahărul în cozonac dacă te confrunți cu diabet.
Zahărul alb clasic provine din trestia de zahăr, care este procesată într-un sirop brun cu melasă. Acest sirop este trecut printr-o centrifugă pentru a separa melasa de cristalele de zahăr, care sunt apoi filtrate pentru a produce zahăr alb. Deși zahărul este natural, are și dezavantaje, cum ar fi conținutul ridicat de calorii, fără fibre sau proteine care să ofere senzația de sațietate. Zahărul provoacă creșterea nivelului de insulină, ceea ce este o veste proastă mai ales pentru diabetici.
Mierea nu este doar dulce, ci și plină de o mulțime de beneficii pentru sănătate! Avantajele utilizării mierii în loc de zahăr includ rumenirea mai rapidă și mai multă umiditate. Mierea are, de asemenea, mai puține calorii și mai puțină fructoză și glucoză. Totuși, diabeticii ar trebui să limiteze consumul de miere, la fel cum ar face și cu zahărul obișnuit.
Siropul de arțar conține o cantitate semnificativă de zahăr, așa că este indicat să fie consumat cu moderație. Totuși, are nutrienți precum antioxidanți, calciu, fier și potasiu, și puteți reduce consumul de zahăr cu aproximativ 33% folosind sirop de arțar în loc. Siropul de arțar este, de asemenea, mai prietenos cu glicemia, având un indice glicemic de 54, comparativ cu 65 al zahărului alb.
Utilizarea piureului de mere ca unul dintre înlocuitorii de zahăr înseamnă consum mai redus de calorii și un aport mai mare de fibre. Este important să cauți branduri fără zahăr adăugat sau să îți faci propriul piure de mere pentru a beneficia de aceste avantaje.
Fructe precum bananele, smochinele și curmalele pot fi integrate excelent la o dietă cu conținut redus de zahăr. Dacă îți place gustul bananelor, vei beneficia de mai multe fibre și potasiu cu această opțiune. Smochinele și curmalele oferă minerale precum calciul și fierul, iar stafidele sunt un alt înlocuitor bun al zahărului.
Procesarea zahărului produce melasă. Melasa este puțin mai puțin dulce decât zahărul și conține fier, calciu și vitamine. De asemenea, are un gust distinctiv care poate îmbunătăți unele produse de patiserie.
Foto: shutterstock