Cu regimul de slabit in interes de serviciu

Persoanele care calatoresc mult in interes de serviciu se plang ca nu pot slabi. De ce? Sunt mai mereu pe drumuri si mai mereu puse in fata faptului implinit, adica fata in fata cu bucate speciale, pregatite de maestri bucatari ai tarilor in care sunt oaspeti.
  • Publicat:
Cu regimul de slabit in interes de serviciu
Cu regimul de slabit in interes de serviciu

Persoanele care calatoresc mult in interes de serviciu se plang ca nu pot slabi. De ce? Sunt mai mereu pe drumuri si mai mereu puse in fata faptului implinit, adica fata in fata cu bucate speciale, pregatite de maestri bucatari ai tarilor in care sunt oaspeti.

O data cu schimbarea fusului orar se da peste cap si regimul de slabit. In aceasta situatie se afla majoritatea celor care sunt obligati prin contractul de munca sa calatoreasca des in afara granitelor tarii, oamenii de afaceri in ale caror fise ale postului sunt trecute si mic-dejunurile, pranzurile si cinele de afaceri.

Tot aici intra si cei care au ca principala pasiune calatoriile si se desprind de meleagurile natale lunar. Nu mai aducem in discutie vacantele, caci indiferent de profesie, tentatiile culinare ating cote maxime. Gurmanzii inteleg mai bine… Din pacate, vointa, motivatia si dorinta de a avea forme mai suple sau de a fi sanatos raman in tara de origine, cuibarite undeva in fata oglinzii ce reflecta constiincioasa diversele stari vizavi de modul in care te percepi. In locul lor, se stabilesc pofta de mancare de nestavilit, foamea continua, curiozitatea si amabilitatea iesita din comun fata de gazdele care te poftesc la mese.

Orele tarzii, bucatele grele, indemnul gazdelor…

In cele mai multe dintre cazuri, o cina de afaceri are meniul prestabilit. Bucatele sunt pregatite de bucatari iscusiti, asa ca fara putina vointa devine o misiune dificila sa te sustragi de la degustari din zece preparate diferite si de la portii suplimentare. Actiunea se petrece seara dupa ora 20.00 sau 21.00 (ora locala) si dureaza in medie 3 ore.

Practic, esti pus in fata platourilor cu preparate nemaiintalnite de papilele tale gustative pofticioase, iar partenerii de afaceri sunt cu ochii pe tine non-stop si parca tin cu tot dinadinsul sa-ti demonstreze ca bucataria traditionala a tarii lor este cea mai buna din lume, ca deserturile lor sunt nemaiintalnite, iar bauturile nu au concurenta.

O data, de doua, de trei ori sunt admise aceste abateri de la regimul de slabit, insa cand aceste deplasari sau mese in prezenta unor interlocutori din diverse colturi ale lumii fac parte din stilul tau de viata este clar ca trebuie pus piciorul in prag, pardon, in dieta si trebuie luate masuri care ii vor asigura succesul.

Nu de alta, dar sanatatea fizica (si psihica) se reflecta de cele mai multe ori si prin prisma greutatii, iar studiile arata ca majoritatea companiilor pun pret la angajare si pe aspectul fizic al candidatilor. Cei supraponderali sau obezi sunt trecuti pe listele de rezerva.

Plan de atac in deplasare

Cu toate aceste impedimente, un regim de slabit, dar si unul de viata sanatoasa pot fi continuate indiferent de latitudine sau altitudine. Primul pas pentru respectarea dietei il reprezinta detoxifierea organismului, proces prin care se elimina toxinele acumulate in exces si organismul se obisnuiste sa ceara mai putine alimente.

Al doilea pas il constituie hidratarea corecta: „un pahar cu apa oligominerala pe stomacul gol, 6 pahare in timpul zilei si unul inainte de culcare,” ne sfatuieste prof. dr. Gheorghe Mencinicopshi.

Al treilea pas este respectarea micului dejun, cea mai importanta masa a zilei. S-a constatat ca persoanele care nu obisnuiesc sa manance dimineata prezinta un risc imens (peste 400%) de a deveni supraponderale sau obeze.

OK, dar este foarte greu sa alegi corect cand esti cazat la un hotel care ofera in sistem bufet suedez toate bunatatile pamantului: 5 feluri sunca, 7 de pastrama, oua preparate in 4 feluri combinate cu toppinguri, 8 soiuri diferite de branza, 3 tipuri de lapte, 5 de cereale, 6 fructe diferite, 4 feluri de unt, 10 sortimente de paine, 3 feluri de croissante, 4 feluri de suc (fresh, cu lapte, carbogazos, neacidulat), miere, 9 tipuri de dulceata, 3 sortimente de prajituri, 10 soiuri de ceai si 5 de cafea.

Cu siguranta, ne vom satura daca farfuria (mica) va contine 2 sau 3 alimente, cat mai proaspete si cat mai putin procesate. „La micul dejun se pot consuma grasimi naturale (unt), oua, branzeturi, carne, dar intotdeauna separat. Asezonati-le cu legume din belsug!

Nu consumati mai mult de un aliment concentrat la o masa (orice aliment care nu este fruct sau leguma este concentrat) ii sfatuieste pe toti cei care calatoresc dr. Mencinicopshi in cartea sa „Si noi ce mai mancam… ca sa slabim”.

Informatii de folos

Apropo de carti, cartea mentionata mai sus (45,90 lei) si noua “biblie” a vietii sanatoase “Joshi’s holistic life plan to be happy, healthy, radiant – for the rest of your life” de dr. Nish Joshi (12,99 lire sterline, www.amazon.com) sunt de un real folos. Doctor Joshi este considerat un guru in domeniu si le sfatuieste indeaproape pe Cate Blanchet si Gwyneth Paltrow intr-ale nutritiei, iar cateva dintre sfaturile sale sunt prezente mai jos, iar prof. Mencinicopschi nu mai are nevoie de prea multe recomandari in cazul romanilor care doresc informatii de calitate despre viata sanatoasa.

La masa!

Iata cateva sfaturi bune de aplicat atunci cand mergem la un restaurant. In Romania, pare cel mai simplu sa mananci cand esti la dieta, dar nu este. Multi bucatari considera ca uleiul este necesar in orice preparat, pestele sau puiul la gratar par prajite etc. Atentie, deci! Cand treci pragul oricarui restaurant cu specific frantuzesc trebuie sa-i rogi pe ospatari sa nu aduca la masa ta paine, unt si sosuri.

Acestea sunt delicioase, nimeni nu le face mai bine decat francezii, insa reprezinta o capcana pentru silueta mai ales in cazul celor care petrec o saptamana la Paris, unde fiecare masa festiva incepe cu paine si unt! Si vin! A se evita si cartofii prajiti! Supele pot fi o alegere buna. Clasica friptura la gratar cu o salata simpla (din nou!) reprezinta o alegere perfecta atunci cand trebuie sa slabesti.

In plus, poti invata de la francezi: portii mici, 3 mese pe zi si niciodata gustari intre mese! Grecii au una dintre cele mai sanatoase bucatarii, dar trebuie evitate preparatele calorice: deserturile pe baza de nuca, miere, fistic. Gyros de pui si gratar de peste proaspat sau de fructe de mare potolesc foamea si nu atenteaza la silueta. Cand te afli in Italia peste tot vezi reclame la paste si pizza. Insa bucataria italiana are preparate delicioase si foarte potrivite pentru cei aflati la dieta: minestrone sau celebra salata caprese cu mozzarella (este mai slaba), rosii si busuioc proaspat.

Italia este inconjurata de mari, asa ca pestele si fructele de mare proaspete sunt usor de procurat. Verifica atent gramajul portiilor din resturantele cu specific israelian si intreaba chelnerii ce ingrediente contine preparatul care iti face cu ochiul. Adesea ele sunt un mix de foi de clatite alaturi de carne sau legume, ceea ce creste continutul caloric al preparatului.

Hummusul, recomandat a fi servit simplu cu lamaie, este foarte satios. De asemenea, nu sunt de ocolit restaurantele libaneze. Preparate gen baba ghanous sau tabouleth ori salata de patrunjel sunt ideale pentru cei care doresc sa slabeasca. Evident, cantitatile recomandate sunt limitate in cazul celor mai multe preparate.

Thai, indian, mexican sau american?

Bucataria thailandeza este prietenoasa cu silueta supla in general. Rulouri din orez umplute cu salata, muguri de fasole, salate Thai, supe, peste la abur, puiul satay (light) sunt trecute pe lista alba. Pe lista neagra sunt mancarurile bogate in curry, cele din porc, rata sau vita pentru ca sunt greu de digerat, preparatele pe baza de ulei sau unt de cocos (bogat calorice).

In plus, tot ceea ce este prajit se va evita – sfat valabil pentru orice bucatarie. Un alt restaurant cu specific international favorabil slabirii este cel indian. Sau de ce nu, o destinatie de vacanta sau pentru afaceri profitabile. India are mai multe “bucatarii”, insa toate au variante sanatoase. “Paneer”, sote de spanac sau pui tikka sunt aperitive excelente. Bineinteles, clasica friptura de peste sau puiul la gratar raman in top. A se evita mancarurile specifice pline de ulei.

Cei care vor calatori in Mexic, trebuie sa stie ca bucataria mexicana are la baza in general carne rosie, branza, fasole, ulei si condimente. Deci alimente grele. Dintre alegerile sanatoase de la un local cu specific mexican fac parte supa rece gazpacho (rosii, castraveti, ardei, usturoi, ceapa, suc de lamaie, ulei de masline, apa, condimente) si legumele cu sos salsa. Chiar daca mesenii se infrupta din nachos si tortillas, nu ii imita.

Americanii au o problema cand vine vorba despre mancare: portiile sunt prea mari si abunda in carne, fast-food sau sosuri. Insa salatele cu dressing de lamaie de ulei de masline sunt excelente. Evident, sucurile se vor consuma cu moderatie, in SUA exista multe restaurante unde bauturile racoritoare sunt la liber. Se pare ca in L.A. sunt foarte multe restaurante care ofera preparate cu adevarat potrivite pentru dieta. Este normal, cu atatea staruri pe metrul patrat…

Indeparteaza tentatiile!

-Atunci cand esti invitat la o cina la un prieten acasa sau la un restaurant, asigura-te ca vei avea posibilitatea de a alege preparate care nu iti produc remuscari dupa.
 
-Comanda ceea ce ai voie, fara a mai cere meniul. Asa minimalizezi riscul de a aparea pofte nepoftite la masa de regim. Asigura-te ca ospatarul nu a inteles ca doresti peste prajit in loc loc de peste la abur si nici sosuri la salata.

-Nu te grabi sa comanzi 3 feluri de mancare cum ai ajuns, sigur te vei satura inainte de a le termina. Comanda un aperitiv, converseaza si daca foamea nu se da batuta mai cere ceva.

-Alege un ceai care favorizeaza digestia. Fireste, neindulcit.

-Refuza politicos gustarile din partea casei (alune, biscuiti sarati etc.) Alcoolul nu este indicat in curele de slabire. Daca este musai, consuma un sprit. Apa plata trebuie sa fie prezenta la orice masa.

-Mancarea trebuie mestecata incet, fara graba, iar daca senzatia de satietate a aparut inainte sa termini tot din farfurie, pune furculita si cutitul jos. In plus, indicele de satietate poate fi un criteriu in selectarea alimentelor. Pieptul de curcan, salata, ciupercile, lintea, tonul, branza slaba de vaci, portocalele, gutuile, zmeura – au un indice de satietate foarte ridicat. Nu uita, in avion, refuza politicos toate gustarile aflate in contradictie cu regimul de slabit. Pofta buna si sa nu se depuna!

Ce ne facem cu poftele nebune?

Mai apriga ca oricand, pofta de dulce te loveste in moalele capului fix cand dieta mergea mai bine. Este clar ca organismul transmite un semnal, insa despre ce este vorba. “Atunci cand poftim tot timpul la dulce s-ar putea, in faza incipienta, sa suferim de o carenta de crom si magneziu.

Pofta exagerata de mancare este cauzata, in principal, de gestionarea gresita a consumului de alimente. Ocolirea mic dejunului va crea o pofta exagerata la pranz si cina. Pofta de sarat poate demasca hipertensiune arteriala, deshidratare cronica, lipsa de calciu si magneziu. Pofta de carne semnaleaza scaderea rezervelor de proteine, in special a masei musculare.

Aceasta poate aparea si la persoanele care abuzeaza de mezeluri, carnati cumparati din comert, ce contin proteine cu valoare biologica scazuta. Pofta de fructe tradeaza carentele de enzime alimentare, vitamine, minerale. Pofta de cafea poate trada o lipsa de sulf si fier”, explica dr. Mencinicopschi.

Cu farfuria la asiatici

“Cand te afli intr-un restaurant cu specific chinezesc sau in China respinge ideea incercarii oricarui preparat prajit sau in aluat. Spre exemplu spune > pachetelelor de primavara. Supele sunt ideale si in acest caz. Sunt de evitat insa, mancarurile cu sos dulce si toate sosurile in general.

Folositi betisoarele chinezesti in loc de furculita, veti manca mai rar, iar senzatia de satietate se va instala inainte sa terminati 2 portii de mancare pe nerasuflate. Alegeti preparate simple, din pui, peste si legume la abur. Pastram continentul si ne mutam la restaurantele japoneze sau in Japonia.

Aici se gaseste o buna varietate de preparate ideale pentru dieta si stil de viata sanatos: peste, legume, alge si ciuperci. Salate, yakitori, sushi, sashimi, > (supa) reprezinta alegeri perfecte. Spre deosebire de alte bucatarii traditionale, cea din Japonia are doar cateva mancaruri nepotrivite pentru dieta: cele prajite si galustele”, sunt recomandarile doctorului Joshi.

 

Informatii de
folos

Apropo de carti, cartea mentionata mai sus (45,90 lei) si noua
„biblie” a vietii sanatoase „Joshi’s holistic life plan to be
happy, healthy, radiant – for the rest of your life” de dr. Nish
Joshi (12,99 lire sterline, www.amazon.com) sunt de un real
folos.

Doctor Joshi este considerat un guru in domeniu si le sfatuieste
indeaproape pe Cate Blanchet si Gwyneth
Paltrow
intr-ale nutritiei, iar cateva dintre sfaturile
sale sunt prezente mai jos, iar prof. Mencinicopschi nu mai are
nevoie de prea multe recomandari in cazul romanilor care doresc
informatii de calitate despre viata sanatoasa.

La masa!

Iata cateva sfaturi bune de aplicat atunci cand mergem la un
restaurant. In Romania, pare cel mai simplu sa mananci cand esti la
dieta, dar nu este. Multi bucatari considera ca uleiul este necesar
in orice preparat, pestele sau puiul la gratar par prajite etc.
Atentie, deci! Cand treci pragul oricarui
restaurant cu specific frantuzesc
trebuie sa-i
rogi pe ospatari sa nu aduca la masa ta paine, unt si sosuri.

Acestea sunt delicioase, nimeni nu le face mai bine decat
francezii, insa reprezinta o capcana pentru silueta mai ales in
cazul celor care petrec o saptamana la Paris, unde fiecare masa
festiva incepe cu paine si unt! Si vin! A se evita si cartofii
prajiti! Supele pot fi o alegere buna. Clasica friptura la gratar
cu o salata simpla (din nou!) reprezinta o alegere perfecta atunci
cand trebuie sa slabesti.

In plus, poti invata de la francezi: portii mici, 3 mese pe zi si
niciodata gustari intre mese!
Grecii au una dintre cele mai sanatoase
bucatarii
, dar trebuie evitate preparatele calorice:
deserturile pe baza de nuca, miere, fistic. Gyros de pui si gratar
de peste proaspat sau de fructe de mare potolesc foamea si nu
atenteaza la silueta. Cand te afli in Italia peste tot vezi reclame
la paste si pizza.

Insa bucataria italiana are preparate delicioase si foarte
potrivite pentru cei aflati la dieta: minestrone sau celebra salata
caprese cu mozzarella (este mai slaba), rosii si busuioc proaspat.
Italia este inconjurata de mari, asa ca pestele si fructele de mare
proaspete sunt usor de procurat. Verifica atent gramajul portiilor
din resturantele cu specific israelian si intreaba chelnerii ce
ingrediente contine preparatul care iti face cu ochiul.

Adesea ele sunt un mix de foi de clatite alaturi de carne sau
legume, ceea ce creste continutul caloric al preparatului.
Hummusul, recomandat a fi servit simplu cu lamaie, este foarte
satios. De asemenea, nu sunt de ocolit restaurantele libaneze.
Preparate gen baba ghanous sau tabouleth ori salata de patrunjel
sunt ideale pentru cei care doresc sa slabeasca. Evident,
cantitatile recomandate sunt limitate in cazul celor mai multe
preparate.

Citeste mai multe despre meniurile internationale in editia
tiparita a revistei Ce se intampla, Doctore?

Citeste si:
Jurnalul unei pofticioase mereu la dieta – feriti-va de
greci, zeii bucatariei!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult