În Germania leurdei i se atribuie titlul de plantă a mileniului trei. Pădurile noastre abundă de leurdă, așadar este timpul să o consumăm cât ține toată primăvara. Și de ce nu, să o culegem chiar noi!
Deși auzisem de leurdă, prima oară am gustat-o atunci când un neamț a cumpărat-o din piața Obor. Atât de gustoase au fost pastele cu leurdă încât de atunci o cumpăr anual din piață. Anul trecut, în pandemie și lock-down am cumpărat leurdă și printre frunzele verzi am dat pentru prima oară și de flori de leurdă. Cum eram într-o perioadă în care florile îmi lipseau extrem, le-am pus într-o mică vază. Am descoperit frumusețe acolo unde nu mă așteptam. De atunci le ador și acord mult mai multă atenție ”lucrurilor mici”. După aceste descoperiri 2021 m-a adus în fața experienței de a culege leurdă dintr-o pădure din județul Gorj.
Am plecat în pădure alături de un cunoscător al plantelor și ciupercilor Ionică, tatăl și fiul meu de 4 ani jumătate. Lucru esențial pentru toți cei care nu sunt inițiați în darurile pădurii. Nu este un secret în faptul că există foarte multe capcane – adică plante și ciuperci otrăvitoare – foarte asemănătoare cu cele comestibile.
Prima regulă în pădure și nu doar – nu mergeți cu mâinile în buzunare. În caz că vă dezechilibrați, nu aveți timp să scoateți mâinile din buzunare și vă puteți accidenta.
Ionică Zurbagiu, ghidul nostru în pădure
Leurda este o plantă medicinală ce creşte în pădurile alpine și în zona câmpii, iubitoare de umiditate. Atunci când leurda înflorește nu mai este excelentă pentru consum.
Frunzele sunt lungi, ascuțite şi lucioase. Atenție, a nu se confunda cu frunzele de lăcrămioare care sunt otrăvitoare! Florile de leurdă sunt grupate, de dimensiuni mici şi au culoare albă.
Atenție, la plantele otrăvitoare – asemănătoare cu leurda! Cea semnalată nu este comestibilă
Leurda este o rudă a usturoiului. Se poate consuma sub formă de salată (leurdă, ulei, oțet) sau sub formă de supă de leurdă (puneți și cartofi) ori se poate face pesto de leurdă ce se consumă alături de paste.