Cum ajută postul intermitent tractul gastrointestinal?

Postul intermitent, cunoscut și sub numele de fasting, este una dintre cele mai bune modalități prin care se poate îmbunătăți sănătatea tractului gastrointestinal.
  • Publicat:
Cum ajută postul intermitent tractul gastrointestinal?
Foto: shutterstock

Există numeroase microorganisme care trăiesc în intestine și care ajută la descompunerea alimentelor și absorbția nutrienților, precum vitaminele B și vitamina K. Postul intermitent, cunoscut și sub numele de fasting, este una dintre cele mai bune modalități prin care se poate îmbunătăți sănătatea tractului gastrointestinal ajutând aceste microorganisme. Există diferite tipuri de post intermitent care funcționează în funcție de metabolism și stil de viață.

De ce e bine să ai un tract gastrointestinal sănătos?

În primul rând, să vorbim despre importanța unui tract gastrointestinal sănătos. Atunci când organismele care trăiesc în intestine digeră fibrele, acestea creează un compus pe care cercetătorii îl găsesc esențial pentru funcția musculară și prevenția bolilor. Paraziții din tractul intestinal pot afecta chiar și emoțiile și sistemul cognitiv, transmițând semnale între creier și sistemul digestiv.

Când ne hrănim corect microbiomul se echilibrează bacteriile bune și rele din intestine și astfel putem beneficia de aspecte pozitive asupra sănătății. Un echilibru sănătos al microbiomului reduce șansa de a dezvolta multe tipuri de afecțiuni cronice inclusiv:

  • boli cardiovasculare
  • diabet
  • astm
  • boli cronice de rinichi
  • artrita reumatoidă
  • sindromul de colon iritabil
  • afecțiuni mentale

De ce să folosești postul intermitent?

Postul intermitent poate fi practicat în multe moduri. Iată două exemple:

Poți mânca doar în anumite ore din zi, iar în restul zilei să nu mai consumi nimic sau poți restricționa ceea ce mănânci două sau trei zile pe săptămână, neconsecutive. Cercetările sugerează că ambele metode ajută la pierderea în greutate și îmbunătățirea funcției metabolice, care reduce astfel riscul de diabet și cancer.

Femeile însărcinate, care alăptează sau pacienții cu tulburări alimentare nu ar trebui să încerce nicio formă de fasting.

Ce este postul intermitent?

Postul intermitent poate schimba complet microbiomul. Bacteriile din tractul gastrointestinal sunt foarte receptive la prezența sau absența alimentelor. Atunci când nu mâncăm, microbiomul își schimbă compoziția. Studiile făcute pe animale arată că microbiomul are propriul ritm circadian.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult