Cum alegem cel mai bun sortiment de ulei de măsline?

Pentru că deja ai fost informat că uleiul de măsline reprezintă un adevărat miracol când vine vorba de sănătate, acum ne-am propus să îţi oferim câteva detalii despre modul în care poţi achiziţiona cel mai bun ulei de măsline, în funcţie de scopul pentru care îl vei folosi.
  • Publicat:
Cum alegem cel mai bun sortiment de ulei de măsline?

Deja ştii că uleiul de măsline este un lichid preţios care te poate proteja de numeroase probleme de sănătate, hrăneşte firul de păr, prevenind degradarea şi căderea acestuia şi poate ajuta la întărirea unghiilor şi menţinerea elasticităţii pielii, împiedicând apariţia ridurilor.

De asemenea, uleiul de măsline este un ingredient nelipsit al bucătăriei mediteraneene, fiind frecvent adăugat în salatele de legume proaspete, la prepararea sosurilor şi, bineînţeles, la obţinerea blatului subţire şi crocant de pizza.

Pentru că deja ai fost informat că uleiul de măsline reprezintă un adevărat miracol când vine vorba de sănătate, acum ne-am propus să îţi oferim câteva detalii despre modul în care poţi achiziţiona cel mai bun ulei de măsline, în funcţie de scopul pentru care îl vei folosi.

În primul rând, trebuie să cunoşti diferenţa dintre uleiurile extra-virgine şi cele virgine. Uleiurile extra-virgine sunt considerate cele mai sănătoase deoarece acestea provin de la prima presare la rece a măslinelor, extrăgându-se în acest fel toată “vitamina”. De asemenea, aceaste uleiuri nu au mai mult de 0,8% aciditate şi au un gust dulce pronunţat de lapte pasteurizat, fără gust şi miros străin.

În schimb, există pe piaţă şi ulei de măsline virgin, care are o aciditate mult mai crescută faţă de categoria mai sus amintită, şi anume de 1,4%, deci aproape dublă, pierzând astfel anumite proprietăţi cum ar fi aroma sau gustul, însă nici aceste uleiuri nu pot fi considerate mai puţin bune, deoarece nu trec prin nici un fel de proces de rafinare, astfel că nu conţin substanţe cu potenţial toxic.

Pe de altă parte, există uleiul de măsline simplu şi cel din turte de măsline, sortimente care pot fi găsite pe rafturile oricărui supermarket. Acestea însă nu sunt tocmai sănătoase pentru că trec prin diferite procedee chimice de rafinare, care le iau astfel din proprietăţile benefice. Ca să îţi faci o idee, uleiul din turte de măsline este fabricat din toate resturile care rămân la presarea uleiului superior. Aceeaşi reţetă poate fi regăsită, de exemplu, în cazul cremvurştilor, care, după cum bine se ştie, sunt făcuţi din tot felul de resturi de pieliţe, oase şi zgârciuri de origine animală şi sunt „machiaţi” cu ajutorul a numeroşi coloranţi şi conservanţi care îi fac să arate cât de cât comestibili.

Dacă alegi totuşi varianta cheap a uleiului de măsline, nu te hazarda să îl foloseşti la salate sau în preparate proaspete, ci mai degrabă pentru a prăji, cel mult, un ou, pentru că gustul şi mirosul sunt puternice şi neplăcute, sau pentru a şterge mobila de praf, acesta funcţionând excelent ca agent de îndepărtare a prafului şi efect de strălucire.

Prin urmare, nu te zgârci la câţiva lei şi alege un sortiment mai scump, dar care ştii sigur că este sănătos.

În plus, ţine cont şi de culoarea recipientului în care este comercializat uleiul de măsline. De exemplu, sticlele de culoare închisă sunt cele mai indicate deoarece ajută la prevenirea oxidării conţinutului, ca urmare a expunerii la lumina naturală, împiedicând astfel deteriorarea calitativă şi gustul de rânced ale uleiului.

Un alt aspect pe care trebuie să îl ai în vedere este faptul că uleiul de măsline, odată luat din supermarket, nu trebuie ţinut în locuri umede şi însorite, ci la rece, ferit de razele soarelui, cât mai departe de orice sursă de căldură.
Nu trebuie uitat nici de termenul de valabilitate imprimat pe recipient, deoarece conţinutul trebuie consumat în termen de 12-18 luni de la deschiderea sticlei. Asigură-te că atunci când cumperi ulei de măsline acesta are o dată de valabilitate îndelungată şi nu lua o cantitate mai mare decât cea de care ai nevoie, astfel încât să foloseşti câteva picături atunci când ţi-e poftă de o salată fresh, iar următoarea dată când vei desface sticla e undeva pe la Crăciun ori Paşte.

Şi, foarte important, dacă ai ales să scoţi din buzunar mai mulţi bani pentru un ulei extra-virgin, nu face imprudenţa să îl foloseşti la prăjeli pentru că mâncarea va avea un gust oribil, din cauza punctului de fumegare extrem de scăzut, care se va răsfrânge asupra preparatelor culinare, rezultând un aliment gras şi cu un gust deloc plăcut. Deci, dacă ai poftă de o porţie de cartofi prăjiţi, nu te sfii să alegi clasicul ulei de floarea-soarelui.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult