Iaurtul este recunoscut drept un aliment benefic pentru sănătate, dar şi pentru siluetă, în varianta lui naturală, fără zahăr. Ce tip de iaurt este însă recomandat de nutriţionişti? Cât de sănătos este cel pe care este menţionat zero grăsimi? Nutriţionistul Gianluca Mech ne explică diferenţele între iaurturile pe care le găsim în supermarket.
Iaurtul este hrănitor şi benefic pentru sănătate. S-a dovedit că reduce riscul apariţiei bolilor de inimă şi al osteoporozei. De asemenea, poate fi un ajutor de nădejde în gestionarea greutăţii. Este important să ştim însă către ce tipuri de iaurt să ne îndreptăm atenţia atunci când mergem la supermarket, dar şi ce tipuri de iaurt e de recomandat să evităm.
„În ceea ce priveşte iaurtul din supermarketuri, este mai bine să alegeţi iaurt natural alb, fără zahăr adăugat. Din punct de vedere organoleptic şi nutriţional, acest tip de iaurt este cel mai bun”, explică nutriţionistul Gianluca Mech.
”Iaurtul cu un conţinut scăzut de grăsimi este mai puţin săţios decât cel normal. Mai mult, lipsa grăsimilor este adesea înlocuită cu zaharuri adăugate sau îndulcitori artificiali”, consideră Gianluca Mech.
”Iaurtul aromat cu fructe sau cereale conţine un număr redus de probiotice, deoarece are mai mult fructoză şi alte zaharuri. Iar probioticele găsesc acest mediu mai puţin favorabil pentru creşterea lor. Dacă vreţi să îndulciţi iartul simplu, atunci când îl consumaţi, adăugaţi fructe proaspete tăiate în bucăţi, fructe de pădure, fructe uscate sau diverse seminţe. Este o variantă sănătoas şi delicioasă de a te bucura de gust dar şi de acţiunea benefică a probioticelor”, declară Gianluca Mech.
Multe persoane obişnuiesc să mănânce târziu în noapte ori să se trezească cu diverse pofte. Este iaurtul o variantă benefică pentru sănătate în acest sens?
”În timpul nopţii vă recomand să dormiţi, nu să mâncaţi. Puteţi consuma iaurt înainte de culcare, dar nu este o idee bună să ne trezim apoi pe parcursul nopţii şi să dăm fuga la frigider. Spun că e bine să mâncăm iaurt înainte de culcare pentru că acesta conţine calciu. Iar calciul nu doar că este benefic pentru sănătatea oaselor, dar ajută şi la un somn mai bun. În plus, există studii ce arată că proteinele din iaurtul consumat înainte de somn duc la reducerea senzaţiei de foame a doua zi dimineaţă”, adaugă Gianluca Mech.