Anul acesta vom petrece Paştele complet diferit, pentru că îl vom fi acasă, în izolare, unii dintre noi departe de prieteni sau familie. Pentru că tindem să ducem un stil de viaţă sedentar în această perioadă, trebuie să fim atenţi la ceea ce punem pe masă în ziua de Paşte. Nutriţionistul italian Gianluca Mech ne oferă câteva sfaturi care să ne inspire pentru o masă sănătoasă în ziua de Paşte.
„Sfatul meu este să încercaţi să urmaţi principiile unei diete sănătoase chiar şi cu ocazia mesei de Paşte. Vă recomand o masă din care să nu lipsească cerealele, legumele, peştele sau carnea albă, fructele şi leguminoasele. V-aş recomanda, de asemenea, să încercaţi să înlocuiţi carnea roşie de miel cu carne albă. Spre exemplu, cea de curcan”, recomandă Gianluca Mech.
”Aveţi grijă la dimensiunile porţiilor de mâncare. Acestea nu trebuie să fie mari. Ţineţi minte că întotdeauna contează calitatea, nu cantitatea. Mâncaţi încet şi savuraţi pe deplin fiecare înghiţitură. Astfel, senzaţia de saţietate se va instala mult mai repede. În plus, nu veţi avea tendinţa să mâncaţi mai mult decât de obicei. Veţi reuşi astfel să nu vă supraîncărcaţi organismul din prima zi”, explică specialistul.
”După masa de Paşte, savuraţi în voie un ceai de plante. Asta ajută la stimularea funcţiilor digestive şi metabolice, purificând ficatul şi intestinele”, recomandă Gianluca Mech.
”Bineînţeles că deserturile nu pot lipsi de pe masa de Paşte. Limitaţi-vă la o felie de cozonac! De asemenea, vă puteţi îndulci cu puţină ciocolată neagră. Consumată cu moderaţie, aceasta este extrem de hrănitoare şi ne ajută să avem o stare de bine. Moderaţia este cheia unei diete echilibrate”, adaugă nutriţionistul.
”Dacă nu ai probleme legate de colesterol, iar dieta ta nu abundă în grăsimi, poţi mânca un ou fiert pe zi. Dacă încerci să îţi ţii în frâu nivelul colesterolului, nu e recomandat să consumi mai mult de 3 ouă pe săptămână. Iar aceste recomandări sunt valabile atât de Paşte, cât şi în restul timpului”, spune Gianluca Mech.
”Cozonacul şi pasca nu lipsesc de pe masa de Paşte. Asta cu siguranţă. Optaţi însă pentru cele făcute în casă în detrimentul celor pe care le găsim în comerţ. Acestea din urmă conţin tot felul de ingredente nesănătoase. Şi aici mă refer la conservanţi, coloranţi, agenţi de îngroşare, agenţi de umezire, emulsifianţi, corectori de aciditate, stabilizatori, etc. Folosiţi ingrediente naturale sau, de ce nu, optaţi pentru o reţetă vegană. Folosiţi cât mai puţin zahăr, umplutură şi renunţaţi la orice tip de glazură. În plus, nu exageraţi cu mâncatul. Încercaţi să vă rezumaţi la o felie de cozonac sau pască pe zi”, recomandă Gianluca Mech.
”Mesele de sărbătoare sunt automat compuse din alimente mai grele decât de obicei. Dacă vreţi să vă răsfăţaţi cu preparate tradiţionale, încercaţi să renunţaţi pe cât posibil la pâine în această perioadă. Sau cel puţin să o înlocuiţi cu pâine care conţine o cantitate ridicată de cereale şi obţinută 100% din făină de grâu integral. Aceasta conţine fibre insolubile ce ajută la o mai bună digestie, dar şi la prevenirea cancerului de colon”, este de părere specialistul.