Cum îți dai seama dacă mănânci de foame sau din plictiseală

Acest mod de a manca poate fi declansat de plictiseala si deseori este considerat o „placere vinovata”.
  • Publicat:
Cum îți dai seama dacă mănânci de foame sau din plictiseală
Cum îți dai seama dacă mănânci de foame sau din plictiseală

Cu totii obisnuim sa rontaim cate ceva din cand in cand, fie ca „atacam” o punga de pufuleti sau de popcorn in fata televizorului, fie ca ajungem sa cedam tentatiei unei ciocolate dupa o zi de munca. Acest mod de a manca poate fi declansat de plictiseala si deseori este considerat o „placere vinovata”.

Nu-i cazul, totusi, sa te simti vinovata. Mecanismele metabolice si cognitive ale creierului sunt interconectate, ceea ce poate face ca reglarea apetitului sa fie mai problematica, scrie Mind Body Green.

Stiinta reglarii apetitului

Reglarea biologica si psihologica a apetitului si modul in care afecteaza sanatatea metabolica sunt incredibil de complexe, iar cercetatorii inca incearca sa inteleaga cum anume regleaza creierul senzatia de foame.

Sunt mai multe impulsuri biologice care afecteaza reglarea apetitului:

– nivelul stresului;
– emotiile;
– hormonii;
– rezervele de energie pe termen lung din tesutul adipos (grasimea stocata in organism);
– masa musculara slaba care are nevoie de energie;
– axa intestine-creier (detectarea si disponibilitatea nutrientilor);
– simturile (gustul, mirosul, textura, vederea);
– necesarul metabolic individual (bazat pe compozitia corporala, consumul si aportul de energie precum si consumul de energie din repaus etc.);
– gusturile si preferintele culinare (de pilda, modul in care creierul asociaza mancarea cu anumite experiente).

Reglarea apetitului implica circuite ale ceierului care proceseaza semnalele starii nutritionale si valoarea recompensei alimentare. A manca doar pentru a alimenta corpul nu este ceva foarte realist, de aceea multi nutritionisti incurajeaza consumul de alimente si arome care ne plac. Si de aceea eliminarea unor alimente sau a unor intregi grupe alimentare poate fi nesustenabila si nesatisfacatoare. Vezi AICI cum te afecteaza hormonal mancatul din plictiseala.

Urmărește CSID.ro pe Google News