Vitamina D este binecunoscută pentru rolul ei în metabolismul osos și în reglarea nivelului de calciu din sânge. Se pare că există însă și alte efecte asupra organismului pe care vitamina D le are, unul dintre acestea fiind implicarea ei în obezitate.
Aflăm care este legătura între lipsa de vitamina D și obezitate de la dr. Mihaela Posea de la Clinica Smart Nutrition, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice, doctor în medicină, certificată de Federația Mondială a Obezității.
Persoanele cu obezitate asociază frecvent un nivel scăzut de vitamina D în sânge din cel puțin 3 motive:
Un nivel scăzut al acesteia pare să promoveze creșterea țesutului adipos prin influență asupra parathormonului și modularea adipogenezei.
Mecanismul prin care s-ar întâmpla acest lucru ar fi următorul: deficitul moderat sau sever de vitamina D se asociază cu creșterea parathormonului și a nivelului de calciul din celulele adipoase (adipocite), stimulând astfel lipogeneza.
Obezitatea este însă un factor de risc nu numai pentru deficitul de vitamina D, ci și pentru bolile cardiovasculare. Demonstrarea unei legături între un nivel îmbunătățit al acestei vitamine și modificarea în bine a profilului cardiometabolic în rândul adulților cu obezitate ar putea interesa sistemul de sănătate publică prin recomandarea de fortifiere a alimentelor cu vitamina D.
Potrivit unei metaanalize din 2015, în care au fost incluse 11 studii și peste 4.500 de pacienți, pentru a se ajunge la niște concluzii definitive privind efectul suplimentării cu vitamina D asupra hipertensiunii, profilului lipidic sau sensibilității la insulină este nevoie de studii pe scară largă, cu doze relevante și pentru o durată suficientă.
La noi în țară există Ordinul nr. 1240/2019 pentru aprobarea Ghidului privind evaluarea statusului vitaminei D la adulți în care se recomandă măsurarea nivelului de 25 OH vitamina D unor grupe de risc precum persoanele suferind de obezitate. Este clar stabilit faptul că pentru a corecta deficitul, persoanele cu obezitate au nevoie de doze mai mari comparativ cu cele normoponderale, iar acest lucru trebuie continuat dacă se menține factorul de risc, respectiv obezitatea.
Surse:
Calcium and vitamin D supplementation is associated with decreased abdominal visceral adipose tissue in overweight and obese adults. Jennifer L Rosenblum, Victor M Castro, Carolyn E Moore, Lee M Kaplan. 1, 2012, The American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 95, pp. 101-108.
PTH excess may promote weight gain by impeding catecholamine-induced lipolysis-implications for the impact of calcium, vitamin D, and alcohol on body weight. M.F McCarty, C.A Thomas. 5-6, 2003, Medical Hypotheses, Vol. 61, pp. 535-542.
Vitamin D and cardiovascular risk among adults with obesity: a systematic review and meta‐analysis. Antigoni Manousopoulou Nasser M. Al‐Daghri Spiros D. Garbis George P. Chrousos. 10, 2015, European Journal of Clinical Investigation, Vol. 45, pp. 1113-1126.