Postul Paștelui este la doar câteva zile distanță, iar nutriționiștii au început să pregătească meniurile potrivite pentru această perioadă din an. Timp de 40 de zile, iată, accentul alimentar se va pune, în special, pe trufandalele de primăvară, legume și fructe care au un rol extrem de important în curățarea organismului de toxinele acumulate în timpul iernii și de pregătirea lui pentru mesele îndestulate de Paște.
„Pe lângă rolul lui clar din punct de vedere religios, Postul Paștelui este, trebuie să recunoaștem, un moment de respiro pe care îl oferim organismului nostru din punct de vedere culinar. Așadar, din postura de nutriționist, desigur că recomand pacientelor mele ca la început de primăvară să-și bucure organismul cu trufandalele de primăvară care vin la pachet cu o sumedenie de beneficii despre care vom povesti în continuare”, declară nutriționistul Wasim Nazer.
Beneficiile trufandalelor de primăvară
Urzicile sunt folosite de mii de ani pentru calitățile lor. Pot fi folosite ca și preparate de sine stătătoare sau pot fi consumate ca și ceaiuri și tincturi.
„Indiferent de forma în care sunt consumate, urzicile ajută la detoxifierea organismului, dau energie, luptă cu anemia, sunt bogate în fier, potasiu și magneziu. Popular, se mai spune despre urzici că „schimbă sângele”, explică nutriționistul.
Ridichile roșii sunt surse excelente de vitamine, au puține calorii, conțin vitamine (C, B6, K) și multe fibre, astfel că îmbunătățesc digestia și asigură sațietate și un tranzit intestinal sănătos. Pe lângă leguma efectivă, frunzele de ridichii pot fi folosite eficient. Dacă sunt proaspete și tinere le puteți folosi în salate, dacă sunt mature, puteți folosi frunzele în supe sau ciorbe.
Leurda și-a câștigat renumele de „plantă a mileniului trei”, studiile menționând beneficiile excepționale pe care le are consumul de leurdă asupra inimii, digestiei și sistemului imunitar. Această trufanda de primăvară se poate folosi în stare proaspătă – sub formă de salată, sau în diverse creme de brânză, în sosuri pe bază de iaurt sau de pastă de susan. Leurda poate fi, de asemenea, gătită – se potrivește foarte bine în mâncăruri cu urzici sau ștevie și în ciorbe sau supe-creme de urzici ori de spanac.
Loboda este un dar prețios al primăverii, este consumată încă din timpurile Greciei antice pentru proprietățile ei curative, dar și pentru gustul ei. Conține minerale (calciu, fosfor, zinc, seleniu) și vitamine (C, K), este o sursă de proteine și fibre și antioxidanți. Este un excelent diuretic, favorizând eliminarea toxinelor din organism. Frunzele de lobodă au gust acrișor și se potrivesc bine și în salate, dar și în ciorbe și mâncăruri cu alte verdețuri (spanac sau ștevie).
Spanacul este considerat un superaliment și, atunci când este inclus în mod echilibrat în dietă, poate aduce numeroase beneficii organismului. Spanacul are numeroase proprietăți terapeutice, date tocmai de conținutul ridicat de substanțe nutritive. Considerat o plantă-minune, spanacul este, de asemenea, bogat în betacaroten, luteină, xantină și clorofilină și are un conținut scăzut de grăsimi. Multiplele beneficii ale spanacului asupra sănătății se explică prin conținutul său de minerale, vitamine, pigmenți și fitonutrienți, inclusiv potasiu, magneziu, zinc, fier și calciu. Spanacul este o sursă de vitamine, cum ar fi folatul, niacinul, vitamina A, vitamina B6, vitamina C și vitamina K.
Salata verde este bogată în vitamine (A, C, B1, B2, K, acid folic), potasiu, calciu, fier, cupru, fosfor, molibden. Consumul acestei trufandale de primăvară este recomandat, în special, pacientilor cu afecțiuni cardiovasculare, cataractă, constipație, dischinezie biliară, hepatită cronică sau obezitate.
sursa foto: Envato Elements