Presa franceză, sau piston de cafea în Australia sau Africa de Sud, este un sistem simplu și diferit de celelalte metode de preparare a cafelei, brevetat de către francezul Marcel-Pierre Paquet dit Jolbert în 1924.
Această metodă de preparare a cafelei a devenit celebră mai ales pentru că produce o cafea plină, cu o consistență accentuată și nu are un filtru de hârtie care să rețină o parte dintre uleiurile boabelor prăjite și cele mai fine particule.
Cafeaua măcinată este, practic, infuzată în apă fierbinte pentru câteva minute, iar mărimea particulelor are efect asupra tăriei cafelei rezultată.
Este foarte important să investești într-o presă franceză de calitate și, pe deasupra să ai o râșniță de cafea bună, cu discuri pentru măcinarea cafelei pentru a obține particule uniforme și suficient de mari pentru a păstra aroma boabelor de cafea – dacă acestea sunt prea fine, de exemplu, infuzarea excesivă va extrage aroma de lemn a boabelor de cafea, dacă sunt prea mari vor extrage prea puțină aromă și vor reduce consistența și profunzimea cafelei.
Ca să obții forma perfectă, trebuie să fixezi râșnița la o mărime mai mare în raport cu picurarea – rezultatul final este recomandat să semene cu particulele de nisip foarte mari.
Un alt detaliu important constă în cantitatea de cafea care raportată la volumul apei îți poate influența foarte mult gustul și tăria băuturii.
Îți poți lua ca reper următorul standard: 2 linguri de cafea la fiecare 180-240 ml de apă. Bineînțeles, poți ajuta în funcție de preferințele tale.
Ia apa de pe foc imediat ce începe să fiarbă și toarnă-o în presa franceză, apa ar trebui să ajungă astfel la 93-96˚. Sigur, poate să fie anevoios să ajungi la niște cifre atât de exacte, dar este bine să știi care sunt recomandările specialiștilor. În mare, se pot traduce la a folosi apa imediat cum a fiert.
Există în principiul 4 tipuri de presă franceză, în funcție de mărime și de procedeu. Astfel, poți alege între:
Presă franceză mică: cu o astfel de presă franceză poți face o dată maximul 3-4 cești de cafea.
Presă franceză mare: are capacitatea să prepare până la 13 cafele deodată.
Presă franceză metalică: ceva mai durabilă, presa metalică păstrează căldura mai bine decât cea din sticlă, de aceea este recomandată mai ales în zonele reci.
Presă franceză electrică: încălzește apa, prepară cafeaua și o ține caldă.
Cele mai uzitate și mai estetice sunt cele din sticlă cu bază și mâner din oțel inoxidabil.
Pune apa la încălzit până dă o dată în clocot. În timp ce apa ajunge la temperatura optimă, măsoară cantitatea de cafea și pune-o în presa franceză.
Pentru a respecta într-un totul recomandările proprietarilor de cafenele celebre, preîncălzește presa franceză înainte să pui cafeaua: adaugi puțină apă fierbinte în ea, o agiți, apoi când simți că recipientul s-a încălzit, varsă apa.
Când apa ajunge să fiarbă, ia-o de pe foc și pune o parte din ea în presa franceză așa încât să umezești cafeaua.
Agită ușor cafeaua cu o lingură. Las-o să înflorească puțin, apoi adaugă restul de apă.
Fixează capacul și apasă suficient de tare pentru ca toate boabele să fie scufundate.
Lasă cafeaua să stea în apă pentru 4 minute sau cu maximul 10 secunde în plus, în funcție de ce gust vrei să aibă. Da, francezii au fost, ca de obicei, și în cazul presei franceză foarte atenți la detalii.
Un alt secret al unora dintre iubitorii acestei cafele este să o decanteze imediat cum este preparată.
Așadar, pentru o cafea perfectă, nu uita:
Citește și: Ce este un espresso și ce îl face diferit de o cafea obișnuită?
Citește și: Espresso Martini: rețeta celui mai cool cocktail de vară
Citește și: Negresă cremoasă cu espresso
Sursă: haymancoffee.com