Cum prepari cafea la presă franceză și ce o face diferită de o cafea obișnuită?

Descoperă cum se prepară o cafea perfectă la presa franceză și ce o face atât de diferită față de o cafea obișnuită!
  • Publicat:
Cum prepari cafea la presă franceză și ce o face diferită de o cafea obișnuită?
Ce este cafeaua la presă franceză și ce o face atât de diferită?

Presa franceză, sau piston de cafea în Australia sau Africa de Sud, este un sistem simplu și diferit de celelalte metode de preparare a cafelei, brevetat de către francezul Marcel-Pierre Paquet dit Jolbert în 1924. 

Această metodă de preparare a cafelei a devenit celebră mai ales pentru că produce o cafea plină, cu o consistență accentuată și nu are un filtru de hârtie care să rețină o parte dintre uleiurile boabelor prăjite și cele mai fine particule.

Cafeaua măcinată este, practic, infuzată în apă fierbinte pentru câteva minute, iar mărimea particulelor are efect asupra tăriei cafelei rezultată.

Trucuri pentru o cafea perfectă

Este foarte important să investești într-o presă franceză de calitate și, pe deasupra să ai o râșniță de cafea bună, cu discuri pentru măcinarea cafelei pentru a obține particule uniforme și suficient de mari pentru a păstra aroma boabelor de cafea – dacă acestea sunt prea fine, de exemplu, infuzarea excesivă va extrage aroma de lemn a boabelor de cafea, dacă sunt prea mari vor extrage prea puțină aromă și vor reduce consistența și profunzimea cafelei.

Ca să obții forma perfectă, trebuie să fixezi râșnița la o mărime mai mare în raport cu picurarea – rezultatul final este recomandat să semene cu particulele de nisip foarte mari.

Un alt detaliu important constă în cantitatea de cafea care raportată la volumul apei îți poate influența foarte mult gustul și tăria băuturii.

Îți poți lua ca reper următorul standard: 2 linguri de cafea la fiecare 180-240 ml de apă. Bineînțeles, poți ajuta în funcție de preferințele tale.

Ia apa de pe foc imediat ce începe să fiarbă și toarnă-o în presa franceză, apa ar trebui să ajungă astfel la 93-96˚. Sigur, poate să fie anevoios să ajungi la niște cifre atât de exacte, dar este bine să știi care sunt recomandările specialiștilor. În mare, se pot traduce la a folosi apa imediat cum a fiert.

Tipuri de presă franceză

Există în principiul 4 tipuri de presă franceză, în funcție de mărime și de procedeu. Astfel, poți alege între:

Presă franceză mică: cu o astfel de presă franceză poți face o dată maximul 3-4 cești de cafea.

Presă franceză mare: are capacitatea să prepare până la 13 cafele deodată.

Presă franceză metalică: ceva mai durabilă, presa metalică păstrează căldura mai bine decât cea din sticlă, de aceea este recomandată mai ales în zonele reci.

Presă franceză electrică: încălzește apa, prepară cafeaua și o ține caldă.

Cele mai uzitate și mai estetice sunt cele din sticlă cu bază și mâner din oțel inoxidabil.

Cafea la presă franceză – mod de preparare

Ingrediente (pentru 1 cană):

  • 2 linguri de boabe de cafea măcinată mare
  • 1 cană de apă plată (sau de la robinet dacă este o apă în parametrii normali)

Mod de preparare:

Pune apa la încălzit până dă o dată în clocot. În timp ce apa ajunge la temperatura optimă, măsoară cantitatea de cafea și pune-o în presa franceză.

Pentru a respecta într-un totul recomandările proprietarilor de cafenele celebre, preîncălzește presa franceză înainte să pui cafeaua: adaugi puțină apă fierbinte în ea, o agiți, apoi când simți că recipientul s-a încălzit, varsă apa.

Când apa ajunge să fiarbă, ia-o de pe foc și pune o parte din ea în presa franceză așa încât să umezești cafeaua.

Agită ușor cafeaua cu o lingură. Las-o să înflorească puțin, apoi adaugă restul de apă.

Fixează capacul și apasă suficient de tare pentru ca toate boabele să fie scufundate.

Lasă cafeaua să stea în apă pentru 4 minute sau cu maximul 10 secunde în plus, în funcție de ce gust vrei să aibă. Da, francezii au fost, ca de obicei, și în cazul presei franceză foarte atenți la detalii.

Un alt secret al unora dintre iubitorii acestei cafele este să o decanteze imediat cum este preparată.

Așadar, pentru o cafea perfectă, nu uita:

  • Macină boabele de cafea de dimensiuni mari
  • Preîncălzește presa franceză
  • Nu turna în presă apă care fierbe, ci imediat după ce a fiert
  • Decantează cafeaua
  • Folosește un cronometru pentru a lăsa cafeaua la infuzat doar 4 minute.

Citește și: Ce este un espresso și ce îl face diferit de o cafea obișnuită?

Citește și: Espresso Martini: rețeta celui mai cool cocktail de vară

Citește și: Negresă cremoasă cu espresso

Sursă: haymancoffee.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult