Aţi achiziţionat un borcan cu miere, dar nu cunoaşteţi producătorul. Dar oare aţi ales un produs valoros din natură sau un amestec de fructoză şi glucoză industrială plus zahăr invertit?
Mierea se falsifică extrem de simplu cu zahăr invertit. De asemenea, se poate falsifica cu glucoză şi fructoză industrială. Unele sortimente pot conţine până la 95% zaharuri adăugate de om şi doar 5% miere. Aceasta iese la iveală însă doar după analizele de laborator.
Cum cumpăraţi o miere bună?
În primul rând, vă uitaţi pe etichetă. Dacă mierea conţine multă glucoză, aceasta înseamnă ca va cristaliza uşor. Este vorba de mierea polifloră, mierea de rapiţă sau cea de flori de pădure. Dacă un sortiment cu multă glucoză este cristalizat, cel mai probabil veţi cumpăra o miere naturală.
Dacă pe etichetă vedeţi un procent mare de fructoză, mierea nu cristalizează. Aceasta e mierea de salcâm, iar testul zaharisirii nu e valabil.
Când o gustaţi, indiferent de sortiment, mierea trebuie să fie parfumată, aromată, nu doar dulce. Este un alt test al calităţii.
După ce desfaceţi borcanul, turnaţi o linguriţă de miere în apă foarte rece: mierea naturală nu se dizolvă uşor.
Şi tot după ce deschideţi borcanul, puneţi o linguriţă pe o coală de hârtie. Mierea nu trebuie să se împrăştie cu repeziciune.
Dar până la urmă contează să vă găsiţi un furnizor de încredere. Acesta nu ar trebui să încălzească mierea când o scoate din stup. Şi nici să hrănească albinele cu altceva în afară de miere.