Autor: Şerban Blebea, antrenor personal
Ar trebui să te pregăteşti să pui câteva kilograme în plus…
Probabil că mai ai haine cu câteva numere mai mari prin şifonier pe care le vei scoate de la naftalină.
Pun pariu că aşa se întâmplă în fiecare an.
Totuşi, nu trebuie să fie şi cazul tău. Există o metodă sigură prin care poţi câştiga lupta cu pofta de dulce pe perioada sărbătorilor şi am de gând să ţi-o dezvălui în acest articol.
85% din clienţii mei avut nevoie de ajutor ca să cotroleze pofta de dulce. Este dovedit faptul că femeile au mai mult de furcă privind pofta de dulce, iar bărbaţii reuşesc să se stăpânească mult mai uşor. Această dificultate este atât de des întâlnită încât am fost nevoit să testez mai multe tehnici prin care să ajut persoanele care vor să slăbească să mănânce mai puţin zahăr, în special în perioada sărbătorilor.
Multe persoane pierd lupta cu zahărul pentru că au o abordare greşită: îşi interzic să mai mănânce ceva dulce pe o perioadă nedeterminată.
Practic, dacă urmezi acest plan, te setezi de la bun început să eşuezi.
Atunci când îţi privezi corpul de glucide, energia începe să scadă într-un ritm alarmant.
Nu uita că multe organe folosesc glucidele pe post de combustibil, unul dintre cele mai importante fiind creierul. Ei bine, atunci când îţi privezi creierul de la sursa lui principală de energie, acesta ripostează, îţi creează o serie de pofte şi dorinţe peste care este imposibil să treci fără să cedezi tentaţiei. Cunoşti senzaţia aceea puternică atunci când ai poftă de ceva dulce? Parcă nu poţi să mai trăieşti nici un minut fără o bucăţică de ciocolată…
În momentul acesta începi să dai vina pe tine şi să îţi spui că nu ai destulă disciplină sau ambiţie, ceea ce nu este adevărat. Chiar nu este vina ta.
Abordarea corectă implică să înlocuieşti zahărul cu o altă sursă de energie. Iar energia vine din carbohidraţi!
Carbohidraţii (zaharurile) sunt de două feluri: carbohidraţi simpli, care îţi oferă o sursă de energie pe termen scurt, şi complecşi, care se metabolizează lent şi îţi dau energie pe o perioadă mai lungă de timp. Soluţia nu este să renunţi complet la zahăr, ci să înlocuieşti carbohidraţii simpli cu cei complecşi. Simplu de zis, greu de făcut!
Hai să îţi explic mai întâi cum funcţionează organismul.
Atunci când nu mănânci regulat şi laşi să treacă perioade mari de timp între mese, nivelul de zahăr din sânge scade foarte mult. Când acesta este scăzut, pofta de dulce apare imediat întrucât corpul are nevoie de energie şi are nevoie de ea cu disperare. Nu degeaba zahărul este una dintre cele mai rapide surse de energie preferată de corpul nostru.
De regulă, acesta este momentul când simţi o nevoie apăsătoare să mănânci ceva dulce. Atunci când corpul nu are energie, se simte ameninţat şi capacitatea ta de control dispare cu desăvărşire.
Ai observat că cel mai des ţi se face poftă de dulce după-amiaza sau seara? Încearcă să fii atent şi să urmăreşti ce şi când ai mâncat pe parcursul zilei.
Nivelul de energie creşte brusc, te simţi bine, parcă nimic nu te poate opri. Problema este că dacă alegi să consumi carbohidraţi simpli, aceştia se epuizează rapid: se asimilează rapid în sânge, cauzează eliberarea insulinei, acest hormon depozitează zahărul în exces în celule şi apoi simţi din nou cum începe să îţi scadă nivelul de energie. Ca să eviţi acest proces, trebuie să eviţi zahărul în forma sa pură.
În schimb, poţi alege să mănânci alimente bogate în carbohidraţi complecşi: cartofi dulci, cereale integrale, orez integral, legume etc.
Acum că am vazut cum stau lucrurile în teorie, hai să vedem care sunt soluţiile practice pe care le poţi aplica chiar de mâine.
Acestea sunt doar câteva sfaturi practice pe care le poţi pune în aplicare pentru a scăpa de pofta de dulce şi a-ţi menţine greutatea pe perioada sărbătorilor şi nu numai. Poţi descărca de aici soluţia completă pentru a-ţi mentine rezultatele pe perioada sărbătorilor prin 10 reguli simple. Nu a zis nimeni că trebuie să renunţi la mâncărurile tradiţionale preferate 🙂 www.slabestecuserban.ro