O farfurie sănătoasă este cheia pentru o alimentație echilibrată și pentru menținerea unei stări de bine. Dar cum ar trebui să arate ea? Să explorăm împreună!
Ar trebui să ocupe cel puțin jumătate din farfurie. Alege o varietate de culori pentru a beneficia de o gamă largă de vitamine și minerale.
Ofertă o sursă bună de fibre și energie. Optează pentru pâine integrală, orez brun, paste integrale, quinoa sau hrișcă.
Asigură creșterea și repararea țesuturilor. Include carne slabă, pește, ouă, leguminoase (fasole, linte, năut) și nuci.
Necesare pentru absorbția vitaminelor și funcționarea corectă a organismului. Găsești în ulei de măsline, avocado, nuci și semințe.
„Hai să facem o farfurie. O împărțim în 4: avem fructele, într-o mai mică măsură, avem legumele care trebuie să fie într-o proporție mai mare, avem produsele cerealiere care la fel trebuie să fie poate chiar egale cu legumele și într-o proporție aproape la fel de mică ca și fructele, avem proteinele, produsele de origine animală”, a exemplificat medicul Simona Carniciu in cadrul emisiunii „Înapoi în viitor”, cu Andreea Perminova.
„Dacă mănânci proteină animală la prânz, digestia este îngreunată și e normal să fie așa. Chiar și anumite leguminoase duc la îngreunare, ca spre exemplu fasolea, și ea se digera mai greu”, a mai specificat medicul.
Tot aceasta a precizat și faptul că aceste alimente greu digerabile trebuie să existe în cantități mici și într-o singură masă, indicat ar fi să le consumăm la cină.
Pentru micul dejun: Ovăz cu fructe de pădure și nuci.
Pentru prânz: Salată cu pui la grătar, orez brun și legume colorate.
Pentru cină: Somon la cuptor cu cartofi dulci și broccoli.
Sursă foto: Shutterstock.