Cum să faci trecerea de la post la mesele de sărbători

Nutritionistii iti spun cum faci fata exceselor alimentare imediat dupa post!
  • Publicat:
Cum să faci trecerea de la post la mesele de sărbători

Perioada a purificarii sufletesti, postul este, pentru multi dintre noi, perioada a dezechilibrului nutritional si, pe alocuri, chiar argument pentru infometare. Pe de alta parte, se apropie sarbatorile pascale, deseori considerate un pretext de „ghiftuire”, pentru mesele bogate in preparate si dulciuri traditionale, bogate in calorii.

Nutritionistii iti spun cum faci fata exceselor alimentare imediat dupa post!

Urmeaza, asadar, o perioada de trecere brusca de la o stare la alta, de la un dezechilibru la altul, complet diferit. Aceste dezechilibre sunt insa resimtite din plin de organism, iar de aici si pana la stari de disconfort si chiar vizite neprevazute la spital nu este decat un pas.

Tocmai pentru a ne proteja de neplaceri, nutritionistii amintesc ca este important sa mancam echilibrat, mai ales in aceste ultime zile de post si apoi in zilele aferente sarbatorilor.

Maria Nitescu, medic primar igiena alimentatiei si nutritiei spune ca „este bine ca persoanele sanatoase care postesc sa consume zilnic cereale integrale, legume si fructe, precum si alimente vegetale cu continut crescut de proteine: soia, fasole uscata, mazare, linte, naut, ciuperci, nuci, migdale si arahide. De asemenea, trebuie profitat de zilele cu „dezlegare la peste” pentru a aduce organismului proteine de calitate superioara, elemente minerale, vitamine si grasimi esentiale Omega 3”.

Nutritionistul atrage atentia ca postul reprezinta un bun prilej de a reduce consumul de grasimi saturate si de a beneficia de bogatia de nutrienti si fibre alimentare oferita de cerealele integrale, legume si fructe, precum si de leguminoase si seminţe.

Acompaniate de grasimi vegetale bogate in acizi grasi esentiali, Omega 3 si Omega 6 care se gasesc in uleiurile vegetale si in fructele oleaginoase, alimentele din post, alaturi de o hidratare corespunzatoare, pot oferi energia si nutrientii necesari bunei desfasurari a functiilor organismului in aceasta perioada.

Fireste ca este greu sa evitam mancarurile gustoase, chiar daca stim ca sunt bogate in grasimi rele si au multe calorii. Ce putem face este sa mancam moderat din preparatele traditionale si sa nu uitam ca baza trebuie sa o constituie cerealele integrale, legumele, fructele si lactatele cu continut redus de grasime.

De asemenea, hidratarea este esentiala, iar miscarea nu trebuie uitata.

Sarbatorile presupun  de multe ori excese alimentare. Sa nu uităm insa cat este de importanta pentru sanatatea noastra o alimentatie pe cat posibil echilibrata si o viata activa, chiar si in perioada sarbatorilor, pentru a ne putea bucura pe deplin de ele.

Urmărește CSID.ro pe Google News