Cum să introduci mai multe leguminoase în dietă (și de ce ar trebui să o faci)

  • Publicat:
Cum să introduci mai multe leguminoase în dietă (și de ce ar trebui să o faci)

Știi ce sunt leguminoasele? Nu sunt doar pentru vegetarieni și da, ar trebui să le consumi. Sunt un element de bază în bucătării și feluri de mâncare din întreaga lume și oferă multe beneficii pentru sănătate. 

Ce sunt leguminoasele?

Leguminoasele sunt legume și includ fasolea roșie, năutul, lintea și chiar (s-ar putea să fii surprins să afli) mazărea verde. Deci, chiar dacă nu crezi că ai leguminoase în dietă, dacă mănânci hummus, daal, falafel sau fasole mexicană din când în când, de fapt le consumi.

Beneficiile pentru sănătate ale leguminoaselor

O dietă săracă în leguminoase este principalul factor de risc pentru bolile cronice. Se recomandă consumul a două până la trei porții de leguminoase pe săptămână, pentru a reduce riscul multor probleme comune de sănătate, cum ar fi bolile de inimă.

Leguminoasele contează pentru cele cinci porții de legume pe care ar trebui să le consumăm zilnic. Iată câteva dintre beneficiile acestora:

1. Sănătatea intestinului

Conținutul de fibre din leguminoase ajută la menținerea unui tranzit intestinal regulat și este extrem de benefic pentru sănătatea intestinului tău. Fibrele prebiotice din leguminoase sunt hrană pentru bacterii, ceea ce oferă beneficii pentru sănătatea intestinului.

2. Sunt bune pentru inimă (chiar dacă te fac să elimini gaze)

Leguminoasele pot ajuta la scăderea LDL (colesterolul rău) datorită fibrelor alimentare, în special celor solubile. Și da, fasolea poate într-adevăr să te facă să elimini gaze. Toate acele fibre sănătoase pot crește șansele de a avea flatulență, raportează Clinica Cleveland. Dar acest lucru este mai probabil dacă îți crești brusc aportul de fibre și se poate reduce pe măsură ce corpul tău se obișnuiește.

3. Pot ajuta la gestionarea greutății

Carbohidrații eliberați lent, proteinele și fibrele din leguminoase te ajută să te simți sătul pentru mai mult timp, crescând senzația de sațietate.

Cum poți adăuga leguminoase în dietă?

  • Adaugă leguminoase uscate în supe. Sunt ușor de digerat și absolut delicioase.
  • Pentru un plus de proteine, adaugă năut sau un amestec de fasole în salate.
  • Pune o conservă de linte maro în orice fel de mâncare cu carne tocată – bolognese, lasagna, chilli con carne, tacos sau carne tocată cu legume.
  • Alege năut prăjit, fasole fava sau edamame pentru o gustare delicioasă.
  • Mănâncă rondele de castravete, morcovi sau țelină cu un delicios hummus de năut.
  • Încearcă un dhal consistent pentru cină – un curry plin de linte.

Consumul mai multor legume și leguminoase este esențial pentru protejarea nu doar a sănătății noastre, ci și a generațiilor viitoare. Leguminoasele pot fi rapide, gustoase, economice și bune pentru sănătatea noastră, toate în același timp.

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: Știi timpul de fierbere al legumelor și leguminoaselor?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian