Cum să mănânci sănătos cu bani puțini

Cercetătorii de la Harvard au ajuns la concluzia că dietele sănătoase costă aproximativ 7 lei. Află cum să mănânci sănătos cu bani puțini.
  • Publicat:
Cum să mănânci sănătos cu bani puțini
Foto: pexels.com

Cu siguranță ai auzit de multe ori că un stil de viață sănătos este costisitor și, cel mai probabil, acest mit te-a dat înapoi de la schimbările pe care îți doreai să le aduci în viața ta. O analiză făcută în 2013 la 27 de studii i-a făcut pe cercetătorii de la Harvard să ajungă la concluzia că dietele sănătoase costă doar 1.50 dolari pe zi, adică aproximativ 7 lei. Foarte mult, nu? Află cum să mănânci sănătos cu bani puțini.

Nu este deloc greu să mănânci sănătos și nici să-ți faci un buget pentru asta fără să simți că ai cheltui prea mult pe mâncare și, pentru asta, te voi ajuta cu câteva sfaturi pentru a ușura această schimbare din viața ta.

Cum să mănânci sănătos cu bani puțini

În primul rând, gătește acasă

Una dintre principalele modalități prin care poți mânca sănătos și cu bani puțini este să-ți prepari mâncarea acasă și să renunți la obiceiul de a mânca la restaurant sau să plasezi o comandă. Nu opta pentru ingrediente semi-preparate, iar dacă gătitul nu este punctul tău forte sau pur și simplu timpul nu-ți permite să găteși mâncăruri complicate, alternative există. Ai nevoie de ingrediente proaspete, precum fructe și legume și, bineînțeles, de condimente.

Cumpără de la producători locali

Este foarte important să susținem producătorii locali, în special în sezonul cald, când beneficiem de fructe și legume proaspete. Prețurile sunt prietenoase și pe lângă asta te bucuri de fructe și legume sănătoase și proaspete. Ai grijă însă cantitățile pe care le cumperi. O varză de exemplu poate fi folosită chiar și la 5-6 salate, în funcție de cât consumi, iar dacă îți rămân fructe și legume care par că încep să se strice, le poți folosi în supe creme sau smoothie-uri.

Pregătește mâncarea în avans

După o zi lungă de lucru, cel mai probabil, ultimul lucru pe care vrei să îl faci este să gătești. Evită situațiile de acest gen și, la sfârșitul fiecărei săptămâni încearcă să-ți pregătești meniul în avans. Nu este greu nici să-ți faci o idee cum ar trebui să arate farfuria ta: ai nevoie de o sursă de proteină, legume, cereale integrale sau alimente bogate în nutrienți, iar aici poți opta pentru quinoa, orez integral, cartofi.

Depozitează produse la congelator

Fructele și legumele sunt esențiale în dietă, iar ținute la congelator, vor rezista mult mai mult. Dacă ai cumpărat cantități prea mari și nu vrei să se strice, păstrează-le la congelator. În felul acesta vor avea o durată mai mare și nu își vor pierde nutrienții. Evită produsele la conservă, deoarece ele pot conține un nivel crescut de grăsimi, sare și zahăr.

Mănâncă mai puțină carne și produse lactate

Opțiunile vegane sunt nelimitate. O dată sau de două ori pe săptămână poți înlocui produsele de origine animală cu o sursă vegetală de proteine și, pe lângă faptul că vei mânca mai sănătos, vei cheltui și mai puțin.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult