Cum să ne păcălim creierul să vrea o dietă sănătoasă

Nutriționistul Gianluca Mech explică de ce aumite alimente ne plac mai mult decât altele și cum ne putem seta creierul să urmeze o dietă sănătoasă.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum să ne păcălim creierul să vrea o dietă sănătoasă

Este deja dovedit faptul că suntem mai tentați să alegem fast food și orice altă mâncare gustoasă, dar nesănătoasă, în defavoarea alimentelor benefice, precum legumele proaspete. Există un răspuns științific pentru această situație, explicat de nutriționistul Gianluca Mech. De ce ne plac anumite alimente mai mult decât altele? Ce au burgerii, cartofii prăjiți și prăjituile de ne fac să salivăm doar la gândul lor? Ce se întâmplă în creierul nostru atunci când alegem ceea ce mâncăm?

Explicația nutriționistului

„Dacă am intra într-un RMN atunci când ni se oferă un delicios shake de ciocolată, am vedea cum sistemul de recompensare al creierului se aprinde instant. Chiar deasupra ochilor, se află cortexul frontal orbital, o parte a creierului dezvoltată la oameni și primate. Aici, numeroși neuroni răspund la diferite senzații preucm gustul sau mirosul, iar, cu cât mai mulți neuroni se aprind, cu atât mai delicioasă ne pare mâncarea.

Grăsimile și zahărul și, mai ales, combinația acestora, ating în mod deosebit acești neuroni de recompensă: ciocolata, prăjiturile sau gogoșile. Neuronii se activează și atunci când te gândești la ce vei mânca. Apoi, pe măsură ce mănânci și te saturi, încep să se dezactiveze”, explică nutiționistul Gianluca Mech.

Mâncăruri sănătoase, prezentate drept delicioase

„Felul în care privim lucrurile contează foarte mult. Să ne imaginăm, spre exemplu, că avem în fața noastră două boluri cu supă. Aceeași supă în ambele boluri. Pe unul scrie >, iar pe celălalt >. Neuronii se aprind la vederea primului bol, dar nu și la vederea celui de-al doilea. Concluzia este că putem face creierul să reacționeze în mod pozitiv și la mâncărurile sănătoase. Trebuie doar să știm cum să i le prezentăm”, adaugă Gianluca Mech.

Cum alegem ceea ce mâncăm?

Alegem mâncarea pe care o consumăm dintr-o mulțime de motive diferite:

  • Ce este disponibil la magazin atunci când ne facem cumpărăturile,
  • Ce este convenabil,
  • Ce ne permitem,
  • Ce ne stârnește amintiri plăcute,
  • Ce ni se pare că are un gust mai bun,
  • Ce credem că este sănătos,
  • Care este starea noastră actuală se sănătate,
  • Ce credem că ne definește.

Mâncarea în era digitală

„Unul dintre lucrurile care a schimbat felul în care oamenii mănâncă și felurile de mâncare pe care le caută sunt platformele de social media. Instagramul a sporit dorința oamenilor de a face fotografii cât mai frumoase. Chiar și felurilor de mâncare pe care le consumă. Era digitală a transformat ideea de > în >”, dezvăluie nutriționistul Gianluca Mech.

Concluzii

„Aceste descoperiri făcute de cercetători ne ajută să putem controla în beneficiul nostru felul în care ne funcționează creierul. Știm cum funcționează el și astfel îl putem controla mai ușor. Plus că avem acces la atât de multă informație. Știm deja care sunt alimentele care ne fac bine din punct de vedere al sănătății. Știm, de asemenea, și care sunt acelea care pe termen lung ne fac mai mult rău. Așadar trebuie să ne îndreptăm spre alimente sănătoase prezentate frumos, astfel încât creierul nostru să le vadă ca fiind delicioase. Este simplu astfel să ne controlăm poftele. Să ne menținem nu doar o siluetă armonioasă, ci și o stare de sănătate bună”, recomandă nutriționistul Gianluca Mech.

Urmărește CSID.ro pe Google News