Trăim istorie – cei mai mulţi dintre noi nu ne-am confruntat cu o situaţie de urgenţă şi nu cu o pandemie. Oamenii sunt dezorientaţi şi este normal să fie aşa. Şi românii ca toate naţiile cuprinse de pericolul răspândirii rapide a SARS-COV-2 şi-au făcut provizii. Trebuie să urmăm regulile impuse de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi să stăm în confortul propriei case pentru a ne proteja sănătatea noastră, a celor dragi şi a tuturor oamenilor într-un final. Cum facem să nu ne îngrăşăm în perioada autoizolării la domiciliu? Vine cu detalii preţioase dr. Şerban Damian, nutriţionist.
Iată că a venit un moment în care trebuie să profităm maxim de toate cunoştinţele de nutriţie pe care le-am acumulat în aceşti ani, să ne amintim unii dintre noi exerciţii fizice de bază şi să le punem în practică în confortul propriului cămin în timpul autoizolării pentru a preveni răspândirea coronavirus. Cu siguranţă nu va fi uşor, dar nici imposibil să ne păstrăm în formă. ”Să nu ne îngrăşăm stând în casă este o provocare pentru mulţi dintre noi. Nu doar că vom fi obligaţi să facem mult mai puţină mişcare ca de obicei, şi aici mă refer la banalul mers pe jos, dar se va limita accesul la săli de fitness şi alte locuri unde se face sport în mod organizat” explică dr. Şerban Damian, nutriţionist.
Este o situaţie neobişnuită, care în cazul multor persoane proceduce stres. Atenţie însă, cantităţile mari de mâncare nu reprezintă o soluţie a problemei. ”Pe fondul stresului şi plictiselii, multe persoane sunt tentate să mănânce mai mult şi mai des, aşadar combinaţia fatală pentru a acumula kilograme în plus” argumentează medicul nutriţionist.
Când eşti stresat şi frigiderul la câţiva paşi distanţă, tentaţia este mare să mai mănânci ceva. Însă din cauza lipsei mişcării, kilogramele în plus se vor depune în cazul multor persoane.
”Soluţia este să conştientizăm situaţia, să ne facem un plan şi să îl aplicăm. Acest plan se referă la mesele de zi cu zi şi mai ales la mâncatul necontrolat între mese, precum şi la adoptarea unui program de exerciţii la domiciliu” explică dr. Şerban Damian.
Deşi mulţi dintre noi la prima vedere nu asociem casa cu sportul trebuie să realizăm că exerciţii fizice se pot face oriunde. Şi dacă aruncăm o privire prin casă, putem da chiar de o bicicletă staţionară, de un stepper, de o bandă de alergare. ”Dacă avem o bandă de alergare sau o bicicletă, e cazul să le folosim. Mulţi antrenori au început să pună la dispoziţie gratuit şedinţe de antrenament filmate, aşa că putem să ne inspirăm de la ei” sfătuieşte medicul nutriţionist.
”Nu se poate vorbi de o indicaţie general valabilă, pentru că este o diferenţă mare între o femeie de 50 kg şi un bărbat de 90 kg. Aş spune că limitele sunt undeva între 1.700 kcal şi 2.500 kcal, în funcţie de dimensiuni şi de nivelul de activitate fizică pe care îl adoptă fiecare” a încheiat dr. Şerban Damian.