Cum să rămâi suplu în timp ce mănânci grăsimi. Rețeta de friptură de vită a unui medic celebru, invitat al emisiunii The Dr. Oz Show

Te-ai gândit vreodată că mâncând mai multe grăsimi poți fi mai sănătos, mai plin de energie și mai slab? Iată o rețetă cu friptură de vită care să te inspire.
  • Publicat:
Cum să rămâi suplu în timp ce mănânci grăsimi. Rețeta de friptură de vită a unui medic celebru, invitat al emisiunii The Dr. Oz Show
Cum să rămâi suplu în timp ce mănânci grăsimi. Rețeta de friptură de vită a unui medic celebru, invitat al emisiunii The Dr. Oz Show

Mănâncă gras, fii suplu: De ce grăsimile sunt secretul pentru scăderea în greutate și o sănătate de fier de dr. Mark Hyman este cartea care te va ajuta să pierzi în greutate, să te simți mai bine, să previi bolile cardiovasculare, diabetul, demența și cancerul și chiar să trăiești mai mult, schimbându-ți fundamental principiile după care îți alegi alimentele pe care le consumi. Ei bine, te-ai gândit vreodată că mâncând mai multe grăsimi poți fi mai sănătos, mai plin de energie și mai slab? Dacă nu, iată o lectură ce îți poate schimba total viața.

Autorul cărții, Dr. Mark Hyman este o autoritate recunoscută la nivel internațional în medicina funcțională, fiind în paralel medic de familie practicant, speaker, educator și un avocat activ al acestei laturi a medicinei. Medicina funcțională se ocupă cu optimizarea stării de sănătate a indivizilor prin intermediul nutriției. În paralel cu activitatea de medic Dr. Hyman este editor medical la publicația The Huffington Post. În trecut a fost colaborator medical pentru numeroase emisiuni de televiziune americane, actualmente fiind consilier și uneori coprezentator invitat la The Dr. Oz Show.

Dr. Mark Hyman este unul dintre cei mai activi luptători împotriva epidemiei americane de obezitate, contribuind alături de alți lideri din domeniul său de activitate la eradicarea acesteia prin oferirea de educație nutrițională populației de toate vârstele.

După 50 de ani în care americanii au respectat indicațiile nutriționiștilor cu privire la grăsimi, eliminându-le din alimentație, aceștia s-au trezit mai grași și mai bolnavi ca niciodată. Autorul oferă ca exemplu statistici oficiale referitoare la evoluția obezității și la deteriorarea stării de sănătate a americanilor, surprinzând totodată cum se reflectă aceste probleme în economia țării.

Autorul însuși își povestește propria experiență pe care a trăit-o în plină epocă a carbohidraților, când o alimentație pe bază de paste, pâine și prăjituri era considerată una sănătoasă.

Nu mâncam junk-food; nu beam niciodată sucuri și nici nu mâncam mâncare procesată. Aveam o dietă alcătuită din alimente integrale, bogată în cereale, fasole, fructe și legume, și nu exageram cu zahărul. Mâncam puține grăsimi. Dar corpul continua să devină din ce în ce mai flasc. […] Apoi, pe parcursul ultimilor zece ani, când s-a schimbat cursul lucrurilor, am început să-mi schimb atât propriile obiceiuri alimentare, cât și recomandările pe care le făceam pacienților mei. Am văzut oameni care au slăbit 45 de kg sau mai mult și care au oprit evoluția diabetului de tip 2. Am văzut pacienți renunțând la insulină și optimizându-și toți indicatorii de colesterol pentru că mâncau mai multe, nu mai puține grăsimi.

Schimbările din corpul meu erau remarcabile. Nu doar că puteam să mă concentrez mai bine și mai clar, dar am și pierdut șapte kilograme, am scăpat de așa-zisele „mânere ale dragostei”, talia mi s-a subțiat cu cinci centimetri, iar la cincizeci și cinci de ani sunt mai musculos și mai în formă decât am fost vreodată, chiar dacă fac mai puțin sport; mă simt mai tânăr și mai energic ca niciodată”

Mark Hyman
Mark Hyman

De ce e bine să mănânci grăsimi?

Pe parcursul cărții autorul descrie în amănunt cele 21 de zile ale planului Mănâncă gras, fii suplu. Acest plan reprezintă o resetare completă a organismului la toate nivelurile. Dr. Hyman te va convinge că dacă vei schimba felul în care îți alimentezi corpul timp de 21 de zile, vei reuși să oprești hormonul care stochează grăsimile, să-ți reprogramezi genele ca să pierzi în greutate și să fii sănătos, să-ți blochezi poftele din fașă și să arăți și să te simți mai bine ca oricând. Vei scăpa de kilogramele nedorite, vei ameliora sau chiar elimina complet problemele de sănătate și vei opri evoluția bolilor. Vei avea o piele radioasă, o minte limpede și ascuțită și vei fi plin de energie.

Mai mult decât atât, autorul susține că planul Mănâncă gras, fii suplu are capacitatea de a îmbunătăți considerabil digestia, energia, starea de spirit, problemele cu sinusurile și secrețiile nazale, alergiile, pielea, greutatea, sănătatea mintală, somnul și dorința sexuală a participanților. Asta pentru că planul Mănâncă gras, fii suplu nu este doar un plan pentru scădere în greutate, ci și unul pentru a-ți îmbunătăți starea de sănătate și o resetare a întregului sistem, în condițiile în care: „Sănătatea este dreptul fundamental al omului și ne-a fost răpit.”

În ultima secțiune a cărții vei găsi rețete delicioase și special concepute, care îți oferă raportul optim de grăsimi, proteine și carbohidrați și, de asemenea, sfaturi utile de gătit, lista cu ustensile necesare în bucătărie pentru a găti mai ușor etc. Autorul te încurajează să încerci aceste rețete fiind de părere că „nu trebuie să fii un maestru bucătar pentru a prepara mese fabuloase și sănătoase pentru tine și familia ta”. 

Rețetă friptură de vită bistro și tocană de legume

O tocană copioasă și delicioasă de vită, aromată și cu multe legume. Herbes de Provence este un amestec clasic de ierburi aromatice din sudul Franței făcut din cimbru, lămâiță, fenicul, rozmarin, maghiran, busuioc, lavandă și tarhon. Pentru cea mai bună supă, caută în secțiunea de alimente congelate mărcile magazinului sau supă organică, care este la fel ca cea făcută în casă, fără sodiu și aditivi.

Pentru: 4 porții Timp de pregătire: 20 minute Timp de preparare: 45 minute

  • 900 g de mușchi de vită de calitate superioară
  • 2 linguri de unt obținut din lapte de la vite hrănite cu iarbă sau ulei de măsline extravirgin
  • 1 ceapă mică, tocată
  • 3 țeline, tăiate în bucăți mici
  • 1 bulb de fenicul, tăiat mărunt
  • 1 praz, bine spălat, tăiat grosier
  • 2½ lingurițe de Herbes de Provence sau cimbru uscat
  • ¼ linguriță de sare de mare
  • ¼ linguriță de piper negru măcinat
  • 2 morcovi de dimensiuni medii, tăiați cubulețe mai mari
  • 1 borcan (425 g) de roșii tăiate, scurse
  • 2½ căni de supă de vită săracă în sodiu sau fără sodiu
  • opțional: 2 linguri de amidon de arorut
  • opțional: 2 linguri de apă rece filtrată
  • ¼ cană de frunze de pătrunjel tocate fin, pentru ornare

Mod de preparare:

Pune carnea pe un tocător și taie grăsimea în exces. Dintr-o bucată de 900 g ar trebui să rămână în jur de 680 g de carne fără grăsime. Taie carnea în cubulețe de 2,5 cm.

Într-o cratiță mare sau un ceaun olandez (5½ l), topește 1 lingură de unt la foc mediu. După ce se încinge, pune carnea. Amestecă des pentru a se rumeni pe toate părțile, timp de 7-8 minute. Pune carnea și sosul lăsat într-un bol și pune deoparte.

Pune în cratiță o lingură de unt și lasă-l să se topească. Pune ceapa, țelina, feniculul, prazul și mirodeniile Herbes de Provence. Călește la foc mediu-mic în jur de 5 minute până se înmoaie legumele, amestecând din când în când și dând focul mai încet dacă încep să se ardă. Adaugă sarea și piperul. Pune carnea înapoi în cratiță, apoi morcovii, roșiile și supa. Lasă-le să fiarbă mocnit la foc mediu-mic sau chiar mic, cu capacul pus, până se înmoaie morcovii, 20-25 de minute. Tocana poate fi mâncată așa cum este sau poți să îngroși zeama pentru a obține o consistență mai apropiată de cea a unui sos.

Pentru asta, amestecă amidonul de arorut cu 2 linguri de apă rece într-un bol mic, până se omogenizează. Adaugă-l la tocană când fierbe mocnit și amestecă bine. Lasă să fiarbă în continuare în jur de 2 minute, ca să nu-i rămână gust de arorut și să se îngroașe sosul.

Pentru a servi, pune câte 1¾ căni de tocană în 4 boluri și decorează cu pătrunjel. Combină cu o salată verde cu felii de avocado și un dressing cu grăsimi bune, cum ar fi o vinegretă de ulei de măsline. Lasă să se răcească și pune tocana rămasă la frigider într-un recipient închis etanș timp de cel mult 3 zile.

Analiza nutrițională pentru o porție (1¾ căni): calorii 410, grăsimi 15 g, grăsimi saturate 4 g, colesterol 95 mg, fibre 6 g, proteine 40 g, carbohidrați 28 g, sodiu 440 mg.

Foto: envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian