Cum să verifici dacă un ou este proaspăt, vechi sau aproape stricat! Trucul simplu pe care trebuie să-l știi

  • Publicat:
Cum să verifici dacă un ou este proaspăt, vechi sau aproape stricat! Trucul simplu pe care trebuie să-l știi

Un ou proaspăt este esențial pentru o alimentație sănătoasă și pentru rețetele delicioase, dar cum îți dai seama dacă oul este încă bun sau dacă e pe cale să se strice? Ei bine, există un truc simplu și eficient care te poate ajuta să verifici starea unui ou fără a-l sparge! Iată cum să îți dai seama de proaspătetea unui ou.

Testul cu apa rece

Cum se face?

  1. Umple un pahar sau un bol adânc cu apă rece.
  2. Pune oul în apă și observă ce se întâmplă.

Interpretarea rezultatelor

  • Oul proaspăt: Va sta pe fundul vasului, cu vârful ușor în jos. Oul proaspăt are un albuș ferm și o gălbenuș rotund și compact, ceea ce îl face să fie destul de greu și să rămână pe fund.
  • Oul ușor mai vechi: Va sta pe fund, dar va avea tendința să se ridice ușor. Acesta este încă bun pentru consum, dar începe să fie mai vechi și ar trebui consumat în curând. Este posibil ca albușul să fie mai puțin ferm decât la un ou proaspăt.
  • Oul vechi sau aproape stricat: Dacă oul plutește la suprafață, este un semn clar că este vechi și nu mai este recomandat pentru consum. Când oul îmbătrânește, se formează un spațiu de aer în interiorul coajei, iar acest lucru face ca oul să plutească.

De ce se întâmplă acest lucru?

Atunci când oul este proaspăt, coaja sa este semipermeabilă și permite trecerea micilor cantități de aer în interior. Pe măsură ce oul îmbătrânește, spațiul de aer din interiorul oului se mărește, iar acest lucru îl face să plutească. Astfel, ouăle mai vechi tind să aibă un miros mai puternic, iar albușul și gălbenușul sunt mai lichide și mai ușor de deteriorat.

Alte trucuri de verificare

Testul mirosului

Dacă oul trece de testul apei, dar încă ai dubii, sparge-l într-un vas separat. Un ou stricat va emite un miros neplăcut, puternic, care nu poate fi confundat cu nimic altceva. Dacă oul miroase urât, chiar și ușor, aruncă-l!

Verificarea cojii

O coajă intactă și netedă este un semn de prospețime. Dacă găsești fisuri sau semne de deteriorare, oul s-ar putea să fi intrat în contact cu bacterii și ar putea să nu mai fie sigur pentru consum.

Citește și: Ce culoare trebuie să aibă, de fapt, gălbenușul de ou ca să fie de calitate

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult