Un ou proaspăt este esențial pentru o alimentație sănătoasă și pentru rețetele delicioase, dar cum îți dai seama dacă oul este încă bun sau dacă e pe cale să se strice? Ei bine, există un truc simplu și eficient care te poate ajuta să verifici starea unui ou fără a-l sparge! Iată cum să îți dai seama de proaspătetea unui ou.
Cum se face?
Atunci când oul este proaspăt, coaja sa este semipermeabilă și permite trecerea micilor cantități de aer în interior. Pe măsură ce oul îmbătrânește, spațiul de aer din interiorul oului se mărește, iar acest lucru îl face să plutească. Astfel, ouăle mai vechi tind să aibă un miros mai puternic, iar albușul și gălbenușul sunt mai lichide și mai ușor de deteriorat.
Testul mirosului
Dacă oul trece de testul apei, dar încă ai dubii, sparge-l într-un vas separat. Un ou stricat va emite un miros neplăcut, puternic, care nu poate fi confundat cu nimic altceva. Dacă oul miroase urât, chiar și ușor, aruncă-l!
Verificarea cojii
O coajă intactă și netedă este un semn de prospețime. Dacă găsești fisuri sau semne de deteriorare, oul s-ar putea să fi intrat în contact cu bacterii și ar putea să nu mai fie sigur pentru consum.
Citește și: Ce culoare trebuie să aibă, de fapt, gălbenușul de ou ca să fie de calitate
FOTO: Shutterstock