Foamea, mare problemă! Parcă nu vrem să o simțim deloc! Probabil din cauza amintirilor colective din timpul comunismului când mâncarea era raționalizată iar pentru majoritatea oamenilor diversitatea alimentelor nu era mare. Mâncăm în avans, mâncăm pe bază de stres, mâncăm când suntem veseli ca să celebrăm, mâncăm la supărăre… Ei bine, mâncarea deși este un prilej de bucurie pentru mulți este un calmant. Mâncatul emotional a intrat tot mai mult în atenția psihologilor și nutriționiștilor.
În stări de oboseală crescută sau atunci când suntem cuprinși de emoții greu de cuprins, avem tendința să consumăm carbohidrați cu conținut ridicat de calorii, ceea ce duce desigur la creșterea în greutate. Pentru a înțelege cum ne putem împrieteni cu foamea, această senzație este un indicator important pentru o alimentație echilibrată, dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv explică ce se secretă în organism atunci când este timpul ca senzația de foame să se instaleze.
“Mai întâi trebuie să știm cum funcționează corpul nostru și de unde vine foamea. Așadar, corpul nostru are un comutator al foamei. Totul începe prin a ne controla hormonii foamei pentru a pierde rapid în greutate. Primul hormon se numește grelina, altfel cunoscut sub numele de hormonul „mi-e foame”. Când stomacul este gol – sau crede că este – secretă grelina. Acest lucru provoacă foame prin trimiterea de semnale către creier, îndemnându-l într-o misiune de căutare și distrugere care vizează orice înseamnă carbohidrați” explică medicul nutriționist Șerban Damian.
”Leptina este cel de-al doilea hormon. Acesta este un inhibitor al poftei de mâncare care semnalează creierului când sunteți sătui și îi spune să nu mai mănânce. Dar la fel cum putem dezvolta o rezistență la un alt hormon legat de alimentație, insulina, la fel se poate întâmplă și cu leptina. Rezultatul: comutatorul de foame nu se oprește în mod natural și continuăm să mâncăm chiar dacă ne-am săturat. Aici intervin remediile naturale care reduc grelina.” a încheiat Șerban Damian, nutriționist.