Gastrita este una dintre cele mai supărătoare afecţiuni ale stomacului – ea reprezintă, de fapt, inflamaţia mucoasei care căptuşeşte stomacul şi poate avea numeroase cauze, de la infecţia cu Helicobacter pylori până la abuzul de antiinflamatoare şi consumul excesiv de alcool şi alimente picante.
Simptomele pot apărea din senin, caz în care gastrita este acută, sau pot evolua lent, pe parcursul timpului, caz în care gastrita este cronică. Chiar dacă în majoritatea cazurilor gastrita nu determină complicaţii şi se rezolvă uşor cu tratament şi regim alimentar, există şi situaţii în care poate duce la ulcer gastrointestinal, un factor major de risc în apariţia cancerului de stomac.
Gastrita poate fi asimptomatică sau poate determina manifestări precum:
Anumite boli şi condiţii medicale pot creşte riscul de gastrită, cum ar fi boala Crohn sau sarcoidoza. Printre factorii de risc implicaţi în apariţia gastritei amintim:
Printre alimentele recomandate în caz de gastrită se numără:
Dacă te confrunţi frecvent cu arsuri la stomac, consumă suc natural de aloe vera, ceai de muşeţel, ghimbir, mestecă gumă fără zahăr cu o jumătate de oră înainte de masă sau amestecă puţin bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă şi bea tot lichidul.
Alimentele bogate în grăsimi agravează inflamaţia la nivelul stomacului. De asemenea, printre alimentele şi băuturile contraindicate în caz de gastrită se numără:
În lipsa unui tratament adecvat şi a unui regim alimentar corespunzător, gastrita poate duce la ulcer şi hemoragie gastrointestinală, rareori la cancer de stomac. Acest tratament constă, de regulă, în administrarea de antiacide pentru ameliorarea simptomelor.
Suplimentele cu probiotice pot fi, de asemenea, utile pentru ameliorarea manifestărilor şi prevenirea crizelor de gastrită.
În cazul gastritei cauzate de infecţia cu H. pylori, medicul poate recomanda administrarea de antibiotice.
În cazul în care gastrita a evoluat în ulcer, recomandările dietetice sunt aceleaşi, dar este important să te adresezi unui medic nutriţionist pentru întocmirea unui plan alimentar cât mai corect.
De asemenea, este posibil să fie necesară eliminarea laptelui din regim, deoarece s-a observat că durerea cauzată de ulcer este agravată de consumul acestui aliment.