Mulți intrăm în perioada Sărbătorilor de iarnă cu intenția declarată de a mânca și bea cu măsură de Crăciun și Anul Nou, puțini reușim să ne ținem de promisiunea făcută nouă înșine. Iar excesele se lasă, adesea, cu probleme digestive care ne pot strica vacanța.
Cum facem să împăcăm și pofta de sarmale și cozonac, și dorința de a ne menține sănătoși și în formă de Sărbători? Am rugat un nutriționist să ne ajute cu sfaturi. Crize biliare, arsuri, indigestii care dau crampe, balonare, greață, diaree sau constipație și care, în cazurile mai grave, se lasă cu spitalizare.
Cam așa arată tabloul problemelor de sănătate acuzate cu predilecție în timpul Sărbătorilor de iarnă. Cauza: lipsa moderației. „Știu că este mai ușor de spus decât de făcut, dar aceasta este esența păstrării sănătății în perioada Crăciunului: trebuie să mâncăm și să bem cu măsură. Sigur că vrem să gustăm din toate bunătățile, sigur că vrem să ciocnim cu toată familia și cu toți prietenii, dar dacă nu ne impunem o limită, riscăm să ne îmbolnăvim și să nu ne mai putem bucura deloc de aceste zile frumoase de sărbătoare”, explică nutriționistul Alexandra Alexandru.
Un prim sfat al acesteia pentru a evita problemele digestive în această perioadă este adresat celor pentru care mesele de sărbătoare vin după o perioadă de post. „Aceste persoane sunt predispuse la probleme gastrointestinale, din cauză că s-au abținut de la anumite alimente ori chiar au ținut post negru, iar aparatul digestiv nu este pregătit pentru diversitatea și cantitatea de alimente servite de Sărbători. Trebuie să reia alimentația variată treptat, iar cantitățile trebuie crescute cu grijă, de la o zi la alta. În cazul lor, riscul de spitalizare, dacă le lipsește cumpătarea, este foarte ridicat”, atrage atenția dieteticianul.
Ce alte recomandări are specialistul pentru evitarea problemelor digestive în această perioadă?
• Mâncați încet, mestecând lent. Astfel, senzația de sațietate se instalează mai repede.
• Nu amestecați mai multe feluri de mâncare la aceeași masă. Preparatele grase, grele – sarmale, friptură, cârnați, salată de boeuf, cozonac – ar trebui consumate separat, la ore diferite din zi.
• Mâncați foarte puțin din fiecare, dacă, totuși, alegeți să gustați din tot ce-i pe masă. Și luați în calcul să lăsați desertul pe mai târziu.
• Alternați o masă îmbelșugată cu una ușoară. De exemplu, dacă ați luat un prânz copios în compania familiei, cina ar trebui să fie frugală – o supă, o salată.
• Consumați fibre, pentru a ajuta digestia. Preparatele de sezon conțin preponderent proteine și grăsimi, care pot duce la tulburări de tranzit intestinal. Cerealele integrale, legumele, leguminoasele și fructele conțin fibre.
• Beți ceaiuri care ajută digestia: ceai verde sau negru, ceai de mentă, ghimbir, mușețel, anghinare, păpădie, sunătoare, salvie sau senna. Ideal este să le consumați neîndulcite.
• Puneți în mâncăruri condimente care ajută digestia: dafin, coriandru, ghimbir, anason, scorțișoară, cuișoare, piper negru.
• Limitați consumul de alcool, ca să nu adăugați problemelor digestive și unele hepatice. Țineți cont și de faptul că alcoolul are calorii și îngrașă.
• Faceți mișcare cât mai des! Dacă vă stă în obicei să mergeți la sală, continuați s-o faceți și în timpul Sărbătorilor de iarnă, iar dacă nu, ieșiți la plimbare zilnic, chiar și de câte două ori. Mișcarea ajută digestia.
„Dacă respectăm aceste reguli, fie și parțial, putem trece de Crăciun și Revelion fără evenimente digestive și poate chiar fără kilogramele în plus care ne dau bătăi de cap în ianuarie. În esență, sfatul meu este acesta: bucurați-vă mai mult de compania celor dragi, decât de mesele încărcate cu mâncare, iar Sărbătorile vor fi cu adevărat fericite”, încheie nutriționistul.
Foto: arhivă