Prunele uscate au un conținut nutritiv ridicat și un gust foarte plăcut, care le face ușor de adăugat într-o varietate de rețete culinare. În același timp, substanțele lor nutritive pot oferi numeroase beneficii pentru sănătate.

Cura cu prune uscate: ce beneficii ar avea asupra organismului

Prunele uscate oferă concentrații ridicate de nutrienți, inclusiv: fibre, carbohidrați, vitamina K, vitamina A și complex de vitamine B. Datorită conținutului bogat în fibre, se asociază cu o reducere a cazurilor de constipație. În plus, conțin un alcool zaharat numit sorbitol, care poate avea un efect laxativ natural asupra organismului.

Menținerea sănătății oaselor

Prunele uscate sunt o sursă bună de vitamina K, o vitamină care, printre altele, ajută la menținerea densității osoase. Pe lângă vitamina K, prunele uscate furnizează și o cantitate semnificativă de bor, un mineral esențial pentru consolidarea oaselor și care joacă un rol important în prevenirea osteoporozei și îmbunătățirea sănătății oaselor.

Menținerea sănătății inimii

Prunele uscate mai sunt și o sursă bună de potasiu, un electrolit esențial care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Prunele uscate conțin, de asemenea, antioxidanți importanți care pot ajuta la reducerea inflamației și a stresului oxidativ, factori de risc semnificativi pentru bolile de inimă.

Îmbunătățirea digestiei

Prunele sunt o adevărată mană cerească pentru sănătatea digestivă. Beneficiile prunelor uscate pentru sănătatea digestivă se datorează conținutului lor ridicat de fibre, atât insolubile, cât și solubile. Fibrele insolubile au un rol esențial în menținerea unui tranzit intestinal regulat și ameliorarea constipației. Fibrele solubile, pe de altă parte, contribuie la îmbunătățirea digestiei și la absorbția eficientă a nutrienților din alimente.

Sprijin în controlul greutății

Prunele conțin o cantitate generoasă de fibre. Aceste fibre se digeră lent, o caracteristică ce contribuie la menținerea senzației de sațietate pentru o perioadă îndelungată. Astfel, pofta de mâncare este redusă, ajutându-ne să ne controlăm consumul de calorii. În plus, prunele au un indice glicemic (IG) scăzut, ceea ce înseamnă că nivelul de glucoză din sânge crește lent după consumarea acestora.

Reducerea riscului de a dezvolta Diabet de tip 2

Potrivit specialiștilor, consumul de prune uscate este asociat cu un risc redus de diabet de tip 2 datorită conținutul lor ridicat de: fibre, fitochimice și micronutrienți. În plus, chiar dacă au un gust dulce, prunele nu cauzează o creștere mare a nivelului de zahăr din sânge și a insulinei.