Carnea de curcan are extrem de puţine grăsimi saturate, cele care pot ajunge pe artere. Din acest motiv, consumaţi-o cu încredere chiar dacă aveţi restricţii în privinţa cărnii şi chiar dacă nu staţi bine cu trigliceridele şi colesterolul rău.
Puii de curcă sunt mai sensibili decât cei de găină şi nu pot fi îndopaţi doar cu substanţe de sinteză, în cazul în care sunt crescuţi industrial. Din acest punct de vedere, carnea e mai curată decât cea de pui.
Odată sacrificat, curcanul nu îşi pierde, spre deosebire de marea majoritate a păsărilor, sodiul, potasiul şi magneziul din fibre. În plus, proteina de curcan are o biodisponibilitate ridicată faţă de alte păsări. În cazul curcanului, paradoxal, ce e mai gustos e şi mai valoros nutriţional. Pulpele au o valoare nutritivă ridicată faţă de piept.
Diferenţa între pulpă şi piept constă în cantitatea de fier. Pieptul este muşchi care nu face mişcare, nestriat şi atunci rămâne alb. Pulpa are culoare închisă pentru că e un muşchi care face mişcare.
Astfel, hemoglobina prezentă din abundenţă în pulpe devine un combustibil ideal pentru oxigenarea celulară a organismului uman, dar şi o hrană înalt calitativă pentru prevenţia anemiei. Pulpele conţin, de asemenea, zinc, un element indispensabil pentru sistemul imunitar.