Brânza este probabil ceva ce ai mereu la îndemână. Dar dacă nu ești atent la ce ai în frigider, s-ar putea să observi că pe ea începe să crească o peliculă de mucegai alb sau verde.
Mucegaiul și brânza au o relație importantă care începe mult înainte ca aceasta să ajungă pe rafturile magazinelor, dar poate fi complicat pentru consumatorii obișnuiți să o înțeleagă.
Mucegaiul joacă un rol semnificativ în procesul de fabricare a brânzei, însă nu întotdeauna îl poți vedea. Și unele tipuri de mucegaiuri pe care le poți observa sunt sigure pentru consum, în timp ce altele ar trebui evitate.
„Toate tipurile de brânză se maturează prin acțiunea diferitelor microorganisme, atât invizibile, cât și vizibile, inclusiv mucegaiuri, ciuperci, drojdii și altele”, explică pentru huffpost.com Jamie Png, profesionistă din industria brânzei din cadrul Asociației Americane a Brânzeturilor.
Totuși, poate fi neliniștitor să vezi pete mucegăite apărând pe brânza ta, mai ales dacă ele nu erau acolo când ai cumpărat-o. Cum abordezi această situație depinde de tipul de brânză.
Experții în siguranța alimentară explică ce ar trebui să știi despre mucegai și brânză.
Unele varietăți de brânză au natural un aspect mucegăit, a explicat Mark Johnson, director adjunct la Centrul de Cercetare a Lactatelor de la Universitatea Wisconsin-Madison. Venele albastre dintr-o bucată de gorgonzola sau coaja albă de pe o roată de brie sunt exemple de mucegai.
Mucegaiul este adesea ceea ce ajută brânza să-și dezvolte gustul și caracteristicile unice. Johnson spune că este perfect sigur să consumi aceste brânzeturi, cu mucegaiul inclus. Când cumperi brânzeturi natural mucegăite, mucegaiul este deja prezent, spune Trevor Craig, un expert în siguranța alimentară. „Creșterea acestuia ar trebui să fie uniformă, de aceeași culoare și încorporată în brânză.”
În contrast, mucegaiul nou și nedorit apare de obicei doar pe marginile exterioare, a spus Craig.
În general, brânza nu ar trebui să-și schimbe mult aspectul după ce o cumperi și o păstrezi în frigider, a spus Png. Atunci când observi că pe brânza care nu ar trebui să aibă mucegai, cum ar fi mozzarella, cheddar sau elvețiană, începe să crească mucegai, nu ar trebui s-o consumi.
Cel mai probabil, nu te-ar îmbolnăvi, totuși, a afirmat Johnson. Doar că nu ar avea un gust prea plăcut.
Pentru brânza tare care dezvoltă mucegai în frigider, precum parmezanul sau cheddarul, poți de obicei să tai doar părțile mucegăite și să consumi restul, a spus Craig. Johnson te sfătuiește să eviți tăierea direct în mucegai ca să excluzi riscul de a-l răspândi în alte părți ale brânzei și să tai în plus încă un centimetru în jurul mucegaiului pentru siguranță.
Brânzeturile moi, precum ricotta sau brânza de vaci, sunt o altă poveste. Când observi mucegai, a spus Craig, ar trebui să arunci întregul recipient, deoarece mucegaiul s-ar putea răspândi chiar și atunci când nu îl poți vedea.
Cu toate acestea, ori de câte ori vezi mucegai negru sau roșu închis crescând pe orice brânză, aruncă-o, a spus Png. Este rar, dar poate fi toxic.
„În afară de asta, singurele consecințe reale ale ingestiei majorității mucegaiurilor vor fi un gust și o textură neplăcute”, a adăugat ea.
În general, brânza este un produs sigur, a spus Johnson. Chiar dacă unele brânzeturi pot avea arome și mirosuri puternice, una dintre cele mai bune modalități de a afla dacă s-au stricat este dacă nu au gustul sau mirosul pe care ar trebui să le aibă.
Unele brânzeturi ar putea dezvolta un „gust de kerosen” sau „gust asemănător cu cel al unui plasture”, ceea ce indică faptul că mucegaiul ar putea să fi pătruns deja în ea. În acele cazuri, aruncă bucata de brânză. Nu poți vedea bacteriile dăunătoare, cum ar fi e.coli sau salmonella, dar există unele semne că acestea ar putea fi acolo, a spus Craig. De exemplu, acordă atenție schimbărilor de culoare sau textură, texturii lipicioase sau reziduurilor apoase.
Și, desigur, dacă observi mucegai care nu ar trebui să fie acolo, taie-l sau aruncă-l, în funcție de tipul de brânză, a spus el.
Foto: Shutterstock